Gisteren was het palmzondag: dan wordt in de kerken de intocht van Jezus in Jeruzalem herdacht.
Dit weekend stonden Gerard en ik daar op twee momenten bij stil:

Vrijdagavond werkten we mee aan de ‘ontmoetingsbijeenkomst’ van onze PKN-gemeente in de Noorderkroon, een verzorgingshuis met aanleunwoningen.
Het was onze eerste kennismaking met de nieuwe ouderenpastor Geertje van der Meer; we hoorden het verhaal van de ezel en de palmtakken en zongen o.a. “Hosanna, hosanna, de Koning komt!”
Het wijkteam had een palmpasenstok gemaakt en we kregen uitleg over de symboliek van de attributen die aan de stok hingen: o.a. de 30 rozijnen voor de 30 zilverlingen die Judas kreeg voor het verraden van Jezus, 12 pinda’of chippies voor de discipelen van Jezus en het haantje voor de verloochening van Petrus.

Gistermorgen vierden we Palmzondag met een ‘Ik zie jou-viering’ in Op de Helte.
Daar bleek maar weer eens hoe afhankelijk we met elkaar zijn geworden van de techniek: de beamer deed het niet.
Geen liedteksten, geen ‘mee-praat-zinnen’, geen fimpjes….. inderhaast werden liedboeken uitgedeeld zodat we in ieder geval met elkaar konden zingen, maar het bleef behelpen.
Dat was vooral jammer voor de mensen van de voorbereidingsgroep van deze viering,, die erg hun best hadden gedaan op dia-presentaties en wat er nog meer voor het voetlicht zou worden gebracht.

De dienst begon met een optocht van kinderen die allemaal zaterdagmiddag een Palmpasenstok hadden gemaakt.
Deze keer gingen de kinderen niet naar de kindernevendienst, maar bleven ze er de hele viering bij.
Om het uur wat enerverender te maken had men een ‘preek-bingo’ bedacht.
De kinderen kregen een bingo-formulier waar 20 woorden op stonden die voorganger Coby de Poel zou noemen; als ze alle woorden hadden doorgestreept moesten ze ‘AMEN’ roepen.
Jammer dat aan het eind van het (te lange) verhaal van de dominee niemand bingo had…… ze was één woord vergeten te noemen.
In de zaterdageditie van het Dagblad van het Noorden heeft Daniël Lohues een column die precies onder woorden bracht wat ik mij als kind ook al afvroeg.
Zou de predikant zich hebben laten inspireren door die column? Of zou het toeval zijn?
Benieuwd naar die column? Hierbij een link naar de website van Lohues.

Het hoogtepunt van de viering was voor mij het ad-hoc kinderkoor dat ‘Kleine ezel, Hosanna voor de Heer’, een palmpasenlied van Elly & Rikkert zong.
Liedje ook even horen? Klik hier.  Iaaah.
Palmpasen is de laatste zondag van de 40-dagentijd en de eerste dag van ‘de goede week’.
Het liturgisch bloemstuk zag er weer prachtig uit en wees ons op het verhaal dat ook in de komende week weer aan de orde komt: Maria zalft de voeten van Jezus met dure nardusolie.
We zagen het basishart, versierd met witte magnolia.
Paarse fresia’s geven het gebaar van de liefelijke zalving weer, de judaspenning verwijst naar het geld, naar het verraad.
(klik op de foto voor een vergroting),

Een goede week gewenst!