“Dat wordt echt een kakafonie aan Disney-quotes!”
Dat was de reactie van (vriend van de familie) Sam die van Carlijn hoorde dat de dochters en ik een bezoek zouden brengen aan het Forum, waar een tentoonstelling van Disney te zien was.
Deze datum was al afgesproken toen de aankondiging van deze voorstelling in de media verscheen; 0p mijn appje “Hier wil ik graag met jullie heen” in de ‘Ladies only’ appgroep kreeg ik louter positieve reacties, gisteren was er dus alweer een Ladies-day!

We begonnen met een lunch bij ‘Moeke Vaatstra‘ in Zuidwolde.
Frea woont in Beijum-noord, dus daar kunnen we lopend naar toe.
En ook al hebben we elkaar vorig weekend nog uitgebreid gesproken bij de Luie Tuinman en hebben we het weekend daarvoor vier dagen op elkaars lip gezeten: er vallen geen stiltes bij ons aan tafel. Hooguit als het eten gebracht wordt….

We lieten de auto bij Frea staan en gingen met de bus/lijn 4 naar de binnenstad; we hebben helemaal ontdekt dat je met je bankpas kunt reizen.
De tentoonstelling in het Forum heet officieel ‘Disney telling timeless stories’.
Onze dochters zijn opgegroeid met de Disneyfiguren die de speelfilms bevolken.
En daarmee maakten ze kennis met verhalen die al generaties lang zijn doorgegeven.
Het verhaal van Robin Hood bijvoorbeeld stamt al (in verschillende versies weliswaar) uit de vroege middeleeuwen en de legende uit de film ‘Het zwaard in de steen’ van koning Arthur komt al vanaf de 9e eeuw in oude geschriften voor.

Die oude verhalen stonden centraal in het eerste deel van de tentoonstelling; wij kwamen er als doorgewinterde Disneyfans gistermiddag achter dat Disney zelfs een film heeft gemaakt van de legende van de Rattenvanger van Hamelen! Op de afbeelding rechts zie je de tekeningen die voor deze film zijn gemaakt. (er op klikken voor een vergroting).  Gelijk even opgezocht….. hierbij een link naar het filmpje op YouTube.

Wat je ziet aan wanden van het Forum zijn de voorstudies van de tekenfilmfiguurtjes met originele tekeningen en video-presentaties: zo werd het in het begin getekend, zo is het uiteindelijk geworden in de film. Als je de films al tientallen keren hebt gezien (zoals wij) dan herken je alles.
Het was een feest om langs de tekeningen en video’s te wandelen; we verbaasden en verwonderden ons liepen verder eigenlijk alleen maar ontzettend genieten. En inderdaad Sam…. quotes te roepen.

Voor het tweede deel moesten we naar een andere zaal, die was helemaal gewijd aan sprookjes.
Sneeuwwitje.
Assepoester.
Kleine zeemeermin.
Ik hoef het vast niet verder uit te leggen; de middag was maar zo om.
Er was een vriendelijke heer die ons wel even op de foto wilde zetten in het Disneypaleis.
Je vindt het resultaat op het Instagram account van deze website.

Toegift: kinderen konden daar met stempels een ‘disney-hoofdletter’ maken.
Ik kon het niet laten….

Ik doe Walt Disney en zijn tekenaars te kort als ik het zou laten bij dit ene blog.
Binnenkort deel 2 met meer voorstudies en tekeningen.

Ook naar Disney in Groningen? Hierbij een link naar hun website.