een alternatief voor 'de waan van de dag'

27 juni: Dank voor J.P.H.

De staaroperatie is al weer meer dan een maand geleden; de eerste week droeg ik ’s nachts een kapje over mijn oog, druppelde braaf de voorgeschreven dosering en deed geen sportieve dingen.  Na drie weken geen ochtendoefeningen was ik er wel klaar mee: ik begon weer met de zonnegroet en rekte mezelf weer eens lekker uit.  Toen bleek ook gelijk wat drie weken geen ‘rek-en-strek’ met mijn lichaam had gedaan: ik kon bij de ‘childpose’ (waarbij je je zo klein mogelijk maakt) al niet meer met mijn achterste op mijn hakken zitten. Maar inmiddels wel weer: oefening baart een soepel lijf.

Gistermiddag had ik een afspraak in het Wilhelmina ziekenhuis in Assen voor de eindcontrole. In twintig minuten zag ik drie spreekkamers van binnen, waarbij in de eerste twee vooral metingen werden gedaan en in de laatste sprak ik J. P. H.  van der Kley,  de oogarts die mij had geopereerd. Hij constateerde dat ik in de verte weer 100% scherp zie; zelfs de kleinste lettertjes kon ik zonder bril lezen. Hij vroeg hoe het gegaan was na de operatie. Ik vertelde dat het net zo’n sensatie was als in 1973, toen ik als dertien-jarige een bril kreeg en aan de bomen de takken en blaadjes weer zag.

Een leesbril heb ik nog wel nodig, want zonder bril kan ik de appjes op mijn telefoon niet eens lezen.  Daarbij kies ik wel weer voor een vaste bril.  De ervaring met leesbrillen leert dat ik er dan veertien heb (in iedere kamer in huis en in iedere tas) en dat ik dan vervolgens in de Jumbo zonder bril de tekst op de verpakking niet kan lezen. Wat een voorbijganger ooit de uitspraak ontlokte: “Wat gao  j’ doen. Een leesbrille kopen of langere aarms anschaffen.” Haha.  Een gewone bril dus.

Het klinkt heel simpel: “We halen uw eigen lens er uit en zetten er een kunstlens in.” Maar wat een wonder dat het kan.

J. P. H.: bedankt!

Meer lezen over de gang van zaken rondom de staaroperatie? Hierbij een overzicht van de blogs die ik daarover schreef:

Het voortraject  Wat ging er aan vooraf?

Woeste Willem Hoe gaat het er aan toe bij een staaroperatie?

En toen? Hoe ging het daarna?

Vorige

26 juni: Een doornail?

Volgende

28 juni: Grafgift – Anne Doornbos

  1. Lot

    Je kan ook een app “Loep” op je telefoon installeren, mocht je geen leesbril in de winkel bij he hebben. Heel handigLot

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Type de getallen in cijfers in onderstaand vak * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Mogelijk gemaakt door WordPress & Thema gemaakt door Anders Norén