een alternatief voor 'de waan van de dag'

19 juli: Gastblog Janet Visscher-Eradus – Het pauperparadijs.

Tot mijn grote genoegen kreeg ik gisteren een  mailtje van vriendin Sinet*; ze had een gastblog geschreven!
Vandaag op deze website haar verslag van haar bezoek aan de voorstelling ‘het Pauperparadijs’.

Onlangs ben ik met enkele (oud)collega’s naar de voorstelling “Het Pauperparadijs” geweest.
Het stuk wordt opgevoerd op de binnenplaats van de eerdere gevangenis in Veenhuizen; tegenwoordig is dit het gevangenismuseum.
Waar gaat het verhaal over? Dit staat erover op de website van het theaterspektakel:
Het Pauperparadijs vertelt een van de meest dramatische, verborgen geschiedenissen van Nederland. In de 19e eeuw was de armoede enorm. Tienduizenden weeskinderen en paupers werden op een schip gezet naar Drenthe om daar een heropvoeding te krijgen. Maar wat begon als een idealistisch experiment om de armoede uit te roeien, liep in de praktijk uit op een drama.
In Het Pauperparadijs volgen we de Amsterdamse weesjongen Teunis, die plotseling met zijn zusje Aagje gedeporteerd wordt naar de gestichten van Veenhuizen. Hij zoekt een uitweg terug naar huis, maar raakt verliefd op bewakersdochter Cato. Hun verboden liefde en de ongelijke strijd tegen het gezag maken hun het leven onmogelijk. Uiteindelijk proberen ze te vluchten.
Het Pauperparadijs vertelt deze actuele historie op de plek waar die zich daadwerkelijk heeft afgespeeld: in een van de paupergestichten. Dat maakt deze voorstelling tot een bijzonder indringende/aangrijpende ervaring/belevenis.

De voorstelling is geproduceerd door Tom de Ket en is gebaseerd op de bestseller van Suzanna Jansen.
Op de achterzijde van haar boek staat:
Amsterdam-Noord tijdens de crisisjaren: Roza Dingemans, moeder van een door schulden en alcoholisme getroffen gezin, probeert haar waardigheid te bewaren. Ze ontleent trots aan het gerucht over een voorname afkomst. Maar is dat werkelijkheid of mythe?
Op zoek naar de feiten stuit haar kleindochter, de auteur, op een verborgen geschiedenis: de heropvoedingsexperimenten in het Drentse Veenhuizen, waaraan haar voorouders werden blootgesteld. Wat begon als plan om de onderklasse te verheffen, veranderde al snel in een fuik.
Suzanna Jansen volgt vijf generaties van haar familie. Van bedelaarskolonie Veenhuizen tot wonen-onder-toezicht in de twintigste eeuw. Gaandeweg blijkt hoe de opvoedingscampagnes ingrijpen in het leven van Roza Dingemans en haar nazaten.

We hebben genoten van de geweldige cast die ons trakteerde op een fantastische voorstelling.
Goede acteurs, spectaculaire decors en indrukwekkende live-muziek van LAVALU & de Pauperparadijsband: een ensemble lokaal talent.
Het stuk wordt dit jaar nog t/m 26 augustus opgevoerd.
Een aanrader!
Hierbij een link naar de website van het Pauperparadijs
Daar vind je ook een video met een impressie en informatie over de cast en de makers.

Meer weten over ‘de mens achter dit gastblog?’
Ze schreef al eens over zichzelf in de rubriek ‘Lezer van de maand’; hierbij een link naar haar verhaal uit 2019.

*In ons gezin heet ze Sinet; zo werd ze genoemd door de vierjarige Frea die op school had verteld dat Sinet één van haar vriendinnetjes was.

Vorige

12 juli: Zomerreces.

Volgende

22 juli: Appendix vermiformis

  1. Wimmy en Arend

    Gister met een groepje naar Frederiksoord geweest …” Museum De Proefkolonie “ …gaat over het verhaal van Janet . Zeer de moeite waard !!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Type de getallen in cijfers in onderstaand vak * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Mogelijk gemaakt door WordPress & Thema door Anders Norén