Theater!
Je hebt heel veel vormen van theater, maar één van de leukste varianten daarvan vind ik de musical.
In het najaar zag ik een promo voor ‘de Hospita’ en las dat die ook zou gaan spelen in Martiniplaza in Groningen; ik regelde gelijk kaarten.
En zo zaten we zondagmiddag in de zaal.
Deze musical is gemaakt door Joop van den Ende als ‘cadeau’ voor Simone Kleinsma ter gelegenheid van haar 65e verjaardag; het is dus niet gebaseerd op een bestaand verhaal, maar speciaal voor haar geschreven. De muziek bestaat uit melodieën uit het Franse songbook. Die muziek wordt overigens gespeeld door een écht orkest!

Het speelt zich allemaal af in Amsterdam, maar er zijn in de show ook flashbacks, die zijn gesitueerd in het Parijs van veertig jaar geleden. We zien Simone als Madeleine Coutard, die ooit een beroemde revuester was. Ze woont in een oud grachtenpand samen met haar oud-kostuumontwerper Kimono; die rol wordt gespeeld door Paul Groot.
Die twee vormen geen echtpaar, maar ze gedragen zich wel zo. Ze horen bij elkaar, kibbelen, lachen en halen herinneringen op.
Als de show teruggaat in de tijd zien we Madeleine schitteren zoals ze toen was: dansend en zingend als stralend middelpunt in een revue.

In de wereld van nu is ze een oude vrouw die uit geldnood kamers verhuurt aan drie theaterstudenten.
Daarmee komt de maatschappij van nu haar leven binnen denderen: de studenten zijn wokers die zich aan bomen vastketenen omdat die gekapt gaan worden, maken zich druk om het woord ‘showbizz-dwergen’ (“Dat zijn kleine mensen die acteren!”) en vinden dat ze éigenlijk niet in een grachtenpand in Amsterdam kunnen wonen ‘want dat is tenslotte in de 17e eeuw gebouwd door de slavendrijvers’.
En dan hebben we de gendernormen en de havermelk nog niet eens benoemd.

Je krijgt echt waar voor je geld als je naar deze musical gaat: bijna drie uur word je vermaakt.
Een prachtig spektakel waarin van alles gebeurt; er wordt veel gelachen, maar er is soms ook een traan.
Het is iedere keer weer leuk om te zien hoe het met het decor wordt geswitcht van Amsterdam naar Parijs, van de woonkamer naar de slaapkamer en van een podium met spotlights naar de straat waar het huis van Madeleine staat.

Voor mij was de grote trekpleister Simone Kleinsma: wat een fantastische artieste is dat.
Ik zag haar al in de jaren ’90 in een ouderwetse revue met André van Duin, waarbij ik moest huilen van het lachen bij de scene waarop hij aan haar vraagt: “Wat doet U eigenlijk voor de kost?” Kijk en geniet >>>.
In 2018  zijn we speciaal voor haar naar Amsterdam gegaan voor de musical ‘Was getekend: Annie M.G.’.
In ‘de Hospita’ komt zij volledig tot haar recht: een prachtig eerbetoon aan deze ras-artieste.
Wij hebben het cadeau van Joop voor Simone zondagmiddag woord voor woord en noot voor noot uitgepakt: wat een leuk cadeau.
En wat fijn dat we er allemaal van mogen meegenieten!
Hierbij een link naar de website van ‘De Hospita; er komen nog extra voorstellingen. Ook in Groningen…..