een alternatief voor 'de waan van de dag'

28 januari: Aangeraakt.

“We proberen stil te worden.”
Die tekst komt in beeld als ik vanmorgen om 1 minuut voor tien inlog via kerkomroep om de viering vanuit de Catharina kerk te volgen; de gemeente roezemoest er nog gezellig op los. Hoe mooi Erwin ook speelt voor de viering: stil worden lukt bijna nooit. Dat komt denk ik omdat een kerkdienst niet alleen lezen,  zingen en bidden is, maar ook ontmoeting. Niets zeggen tegen degene die naast je zit vind ik moeilijk en velen met mij.  Aan de andere kant: het is ook de bedoeling dat we stil worden voor Heer en ons alvast gaan voorbereiden op de dienst. Daarom staat er ook ‘proberen’….

Het was gisteren 25 jaar geleden dat ‘onze’ Sybrand predikant werd; daarom had de dienst een feestelijk tintje. Het thema van de dienst was ‘Woord dat ons aanraakt’ en dat woord liep als een rode draad door de dienst heen.
Dat begon al met het lied waar ik het gisteren al over had ‘Boek jij bent geleefd’.
In dit lied komt de bijbel zelf aan het woord:  In mijn letters staat geschreven dat alleen de geest doet leven. Licht en adem is de geest. Daarom ben ik neergeschreven: dat jij zonder angst zult leven wat je leest.

In de overdenking brak Sybrand een lans voor ‘zachte woorden’.
Vrede, liefde, trouw, genezing, heelheid.
Het lijken zwakke woorden als je ze afzet tegen sterke woorden als oorlog en economie.
Daarover zei hij: “Er is niemand die op zijn sterfbed zegt: had ik maar meer geld verdiend.
Vaak gaat spijt over ‘had ik maar meer tijd gehad voor mijn vrouw, mijn kinderen, voor de zachte kant van het leven”.
Daarbij schoot de regel ‘wie maar leeft om meer te krijgen die zal sterven aan zijn eigen overvloed’ uit bovengenoemd lied mij weer te binnen.

Eigenlijk wilde Sybrand niets doen aan zijn 25-jarig jubileum, maar dat is niet helemaal gelukt.
Gerard nam als voorzitter van de kerkenraad na de zegen toch het woord voor een felicitatie en sprak uit dat wij als PKN gemeente Roden-Roderwolde erg blij zijn met Sybrand als predikant en voor zijn kleurrijke inbreng.
Benieuwd naar het verhaal van de foto bij dit blog? Lees dan nog eens het blog Muren, deuren en ramen‘ uit augustus 2022.

Maar we werden natuurlijk niet alleen geraakt door het woord; ook muziek kan je raken.
Cantor Karel Stegeman zong met zijn mooie bariton “Dank sei dir Herr” van Händel, begeleid door Erwin Wiersinga op de piano (wát een cadeau!) en dan was daar natuurlijk ook nog de cantorij die mooie liederen zong.

De alten kunnen best zonder mij, het klonk vanmorgen als een klok en ik kon alle alt-lijntjes goed horen.
Ik kan alleen niet zo goed zonder de cantorij.

Vorige

27 januari: Overvallen.

Volgende

29 januari: De trein rijdt even zonder mij.

  1. Ilse

    De alten kunnen dan wel zonder jou, maar met jou erbij was het nog beter geweest.
    Ik hoop dat je gauw weer mee kunt zingen.

    • Ada

      Wat lief! Ik hoop er volgende week weer bij te zijn. Als het moet eerst bij de bassen…;)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Type de getallen in cijfers in onderstaand vak * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Mogelijk gemaakt door WordPress & Thema gemaakt door Anders Norén