een alternatief voor 'de waan van de dag'

11 april: Vroege vogels.

Woensdagavond hadden Gerard en ik het aan tafel over de Onlanden.
Tegenwoordig ga ik zo veel mogelijk op de fiets naar het werk (wát een file-gedoe met die afsluiting van Ring Zuid in Groningen!) en dan kom ik door dat prachtige natuurgebied. Maandag was het ongewoon druk op het fietspad, vooral ’s middags: verrekijkers, telelenzen en mega-camera’s. Waarschijnlijk was er weer een bijzonder dier gespot dat ik niet zie omdat ik er te weinig verstand van heb.
(Naschrift: vanavond kreeg ik een app van vriendin Bea. ‘Vanmiddag las ik op de site van RTV Drenthe dat de zeearend broedt in de Onlanden. Waarschijnlijk waren die vogelaars daar naar op zoek!’
Hierbij een link naar dat artikel op de website van RTV Drenthe.)

“Zou ‘Vroege vogels’ al weer op televisie zijn?” vroegen we ons af.
Daarin hoor je altijd over dat soort ontdekkingen; in de Onlanden zit bijvoorbeeld een roerdomp. Het geluid dat dat beest maakt  (klinkt als een soort misthoorn) herken ik nu omdat het ooit voorbij kwam in dat programma.
Toen we gisteravond het 8-uur-Journaal hadden gezien had ik al ontdekt dat de eerste aflevering van Vroege Vogels afgelopen zondag was, dus die hebben we teruggekeken.
Die eerste aflevering van het seizoen was een special: ‘Zelf Geschoten’.
Dat is altijd mijn favoriete onderdeel van de uitzending; nu hadden ze een aantal mensen opgezocht die die filmpjes altijd opsturen naar Vroege Vogels.

Afbeelding van Timo Schlüter via Pixabay

Wat een mooie televisie!
Ik zat op het puntje van mijn stoel te genieten van mensen die laten zien hoe die filmpjes tot stand komen.
Wat ze er allemaal voor over hebben.
Hoe ze genieten van hun hobby.
En hoe trots ze zijn als hun filmpje voorbijkomt in de rubriek ‘Zelf geschoten’.

Nee, ik ga niet allemaal vertellen wat ik heb gezien, ga het zelf maar bekijken, het is prachtig!
Je kunt terugkijken op je televisie, het was er zondagavond 7 april op.
Maar als ‘service van de zaak’ geef ik je hierbij een link naar het programma op de website van BNN/VARA: Special Zelf Geschoten

 

Vorige

10 april: Dat gaat naar Den Bosch toe (2) – Een eeuwenoud gebouw.

Volgende

12 april: Dat gaat naar Den Bosch toe (3) – Onder de stad.

  1. Sinet

    Vroege Vogels vind ik ook zo’n leuk programma. Bij Binnenste Buiten is er momenteel een special van vogelexpert Arjan Dwarshuis. Het heet Nederland, Waterland, Vogelland. Het laat zien dat natuurgebieden van levensbelang zijn voor miljoenen vogels (citaat) Erg leuk!!

  2. Willem

    Het geluid van een roerdomp heb ik nog nooit bewust gehoord. Als ik het al gehoord heb, dan zal het niet door mij herkend zijn. Zo gaat het nu eenmaal.
    Maar tot een paar jaar geleden wist ik ook niet hoe de eieren van een tureluur eruit zagen, terwijl ik ze als kind wel gevonden heb aan de rand van het Bruntinger Binnenveld. Had ze alleen niet herkend als tureluureieren. Voor mij waren het gewoon kleine kievietseieren. Er was, zeker 6o jaar later, een lezing over de vogels in het Wageningse Binnenveld bij onze Drentse Vereniging voor nodig om dat onderscheid te kunnen maken.
    Dat de eieren kleiner waren dan van een kieviet verbaasde me niet; we hadden 300 legkippen en de jonge hennetjes legde ook kleinere eieren dan de grote kippen. Dus waarom zou dat bij vogels niet zo zijn was toen mijn nog kinderlijke redenering.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Type de getallen in cijfers in onderstaand vak * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Mogelijk gemaakt door WordPress & Thema gemaakt door Anders Norén