een alternatief voor 'de waan van de dag'

17 april: Nederlands maar dan anders 37

Ga er maar weer even voor zitten: een nieuw blog vol ‘anders Nederlands’.

Een morgen koffiedrinken bij Ilse: irisvouwen met theezakjes. Ilse vertelt over een taalmisverstand. “Nicht had gevraagd of tante theezakjes wilde sparen. Natuurlijk. Na een paar weken kwam tante met een plastic zakje vol kledderige, uitgelekte theezakjes aan…..”

Een verjaardag met vrienden. Eén van de vrienden heeft een tuinbedrijf, andere vriend heeft een autoschadebedrijf dat ook belettering voor auto’s en bussen doet. Het tuinbedrijf wilde een aantal bussen beletterd hebben met de bedrijfsnaam enzo, maar dat was nog niet helemaal klaar. Vriend constateerde: “Ik zag nog wat ongeletterde bussen rijden.” Tja. Die lezen nooit een boek.

Bert Kranenbarg wil een nieuwsfeit benadrukken in zijn middagshow op Radio 5. Hij zegt: “Dat is een waarheid als een klok!”
Andere Bert (Haandrikman) heeft in zijn ochtendshow een onderwerp over zwerfafval. Hij gebruikt een spreekwoord, maar in de verkeerde context: “Mensen gooien tegenwoordig maar te kust en te keur hun rommel weg.”

Collega heeft een fijne relatie en weet dat haar man alles voor haar over heeft: “Hij springt voor mij in het vuur.”
Nog eentje van mijn werk: een huisarts belt over een cliënt. Hij wil een behandeling doen, maar “ik wil niet in jullie vaarwater fietsen.

Er worden zonnepanelen op het dak van Casa Grada gelegd. De mannen die dat doen hebben wat weinig voorbereidingstijd gehad. Ze hebben het gevoel dat ze voor het blok gezet worden. Ze willen dat gevoel uitleggen maar vergissen zich in de wilde dieren: ” ….en dan worden we zomaar voor de wolven gegooid!”

Sommige cliënten bij Team290 zijn zelf absoluut niet gediend van bemoeienis van hulpverleners met hun leven; ze beschouwen hen als verdachte personen. Vorige week had ik een meneer uit Veendam aan de telefoon over een bezoek van de arts en de casemanager. “Dei ofspraok vanmiddag huft nait deurgaon. Veurige weke was hier een dokter met een handlanger…..”

Gehoord op de werkvloer. Onderwerp: we vinden dat we eensgezind positief tegenover de veranderingen binnen Lentis moeten staan.
Dat iedereen zijn neus in dezelfde kant op steekt.
Ook van de werkvloer: er moet een nare boodschap gebracht worden aan één van de medewerkers. Collega vindt dat we dat gewoon moeten zeggen: “We hoeven ze toch niet met fluwelen handjes aan te pakken…..”

PSV was al 14 wedstrijden ongeslagen. Nu hebben ze de wedstrijd tegen NEC verloren en daarmee verliezen ze hun ongeslagen status.
Na de wedstrijd vraag een journalist aan trainer Peter Bos: “Dringt al door je heen wat er gebeurd is?
a. Fout Nederlands.
b. Wát een gezeur……

Interview op Radio 1 met een rechter over echtscheidingen en gedoe over wie wanneer de kinderen mag zien.
Journalist: Zo’n omgangsregeling, daar wordt wel zwaar aan gewogen….

We kregen het met kennissen over een eetgelegenheid in Roden, namelijk het Foodcafé.
Kennelijk had die, net als bijvoorbeeld een aanslag, voorkomen moeten worden: ”Dat is gewoon een verijdelde snackbar” was het commentaar.

Hierbij een link naar Nederlands maar dan anders (36) van daaruit kun je doorlinken naar voorgaande blogs in deze serie.
Hoor of zie je ook iets leuks?
Denk aan mij!

Vorige

16 april: Dat gaat naar Den Bosch toe (4) – Moorkop?

Volgende

18 april: Wát attent!

  1. Sinet

    GE-WEL-DIG hahahahaha

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Type de getallen in cijfers in onderstaand vak * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Mogelijk gemaakt door WordPress & Thema gemaakt door Anders Norén