In deze rubriek NMDA verzamel ik in de loop van de weken alles wat aan mij wordt doorgegeven via app, mail of mij gewoon wordt verteld. Als het blog de 500 woorden nadert is de volgende aflevering klaar: nu alweer dus!

Essina stuurde mij een mail:
Dag Ada, heb jij misschien ook vandaag het kopje gezien boven een overlijdens- advertentie?
Veni, Vidi, Velpon.
Ik kwam, ik zag, ik bleef plakken.
Vonden we een beetje vreemd; wat wil iemand daarmee zeggen?

Vriendin Bea verwonderde zich over een item in het Journaal: “Dat gaat alle grenzen te boven.”

Collega maakte zich zorgen om een een collega-casemanager die het wat te druk had: “Je kunt zien dat het hem volledig over de schoenen groeit.”
Een andere collega vertelde wat er gebeurt als je met een heel hoog alcoholpromillage achter het stuur wordt aangehouden: “Dan wordt je rijbewijs ingepakt.”

In het Radio 5 programma Goeiemorgen Haandrikman komt ‘Eline Showmagazine’ langs.
Ze vertelt over de act die Joost Klein op het songfestival gaat doen en heeft ontdekt wat zijn geheim is: ‘En ineens vielen alle kwartjes op de juiste plek.”

Wim stuurde mij een mail over een fout die werd gemaakt in de discussie over de mondkapjesaffaire: “Twitteraars die Sywert van Lynden als een ‘platonische leugenaar’ betitelen, bedoelen in werkelijkheid een ‘pathologische leugenaar’. Dat is een bekende woordcombinatie om aan te geven dat iemand een ziekelijke neiging tot liegen heeft. Platonische liefde of een platonische relatie is een  liefdesrelatie waaraan geen lichamelijke liefde of begeerte te pas komt; dat is heel wat anders…!

Op vriendendag vertelt één van de mannen over de invoering van betaald parkeren rondom het Wilhelminaziekenhuis in Assen. “Er zijn mensen die niet weten hoe dat werkt met zo’n parkeerautomaat”. Andere vriend kan zich dat niet voorstellen en combineert drie spreekwoorden* om zijn verwondering daarover uit te spreken. “Dan ben je toch helemaal van het potje van een andere planeet?”
Vriendin wilde aangeven dat de poppen aan het dansen waren, maar gebruikte daarvoor andere woorden: “Dan heb je de ballen aan het rollen…!”

Hans had in het Dagblad van het Noorden gelezen over iemand die op staande voeten ontslagen was.

Tijdens de koffie op het werk komen ook de prachtigste uitdrukkingen voorbij.
Collega had  het gevoel dat ze onvoorbereid iets moest gaan doen: “Ik werd gewoon voor het vuur gegooid” vond ze.
Andere collega vertelde over problemen in de buurt waar ze woont: Ik kreeg woorden met één van de bewoners en toen werd ik gelijk in de hele buurt zwart gepraat.

Vanuit ons gezin kwam deze uit Almelo: Harriët trekt de deuren van haar kledingkast open en overziet de wanorde.
“Wát een slagschip!” riep ze.

*Dit zijn de drie spreekwoorden:
– Helemaal van het padje zijn
– Van de pot gerukt zijn.
– Van een andere planeet komen.

Hierbij een link naar Nederlands maar dan anders (37) van daaruit kun je doorlinken naar voorgaande blogs in deze serie.
Hoor of zie jij ook een bijdrage voor NMDA voorbij komen?
Als je niet bij mijn sociale contacten hoort kun je altijd een reactie sturen via de knop ‘reageren’ onder aan elk blog.
Jouw reactie komt binnen via mijn mail. Die publiceer ik dan niet bij de reacties in de rechterkantlijn, maar in de volgende NMDA.