een alternatief voor 'de waan van de dag'

17 april: Hulstblaadjes in april.

“Ik ben nog steeds bezig met kerst…” verzuchtte Alie afgelopen dinsdag op de Holy Stitch-bijeenkomst.
“Nee joh, je moet positief denken. Je bent alvást bezig voor kerst!” vond haar buurvrouw.
Alie was bezig met mini-kransjes om om een kaars heen te doen.
“Maar ik ben niet tevreden. Daar waar het haakwerk aan elkaar vastgemaakt is ziet het er niet netjes uit.”
Ze overwoog om ze allemaal uit te halen en opnieuw te haken.
Buurvrouw wist raad.
“Je kunt voor op de lelijke plek een hulstblaadje haken; eventueel nog met rode besjes erop”
Alie vond dat eigenlijk wel een goed idee “maar hoe kom ik aan een patroon/beschrijving voor een hulstblaadje?”
Nu wist ik raad.
Al een tijdje kom ik bij het zoeken naar patronen/steken op de website ‘Een mooi gebaar’ waar je duidelijke, gratis beschrijvingen vindt van haakwerkjes. Met foto’s die je stap voor stap laten zien wat je moet doen; hierbij een link naar het artikel over het hulstblaadje.

Enny (die vorige keer die grote merklap had meegenomen) had bedacht dat ze stukjes van die merklap ging gebruiken voor het versieren van zo’n jute boodschappentas van de AH.
Daar hoop ik aan het begin van het volgende seizoen foto’s van te hebben!
Corrie vertelde over iets dat helemaal niet over handwerken ging: ze had het over een heel oud spel waar ze kaartjes voor ging lamineren.
Het spel heette ‘Stap Op’.
Er was een behoorlijk aantal steeksters die dat spel wel kenden en Geke vertelde dat ze dat ook altijd wel binnenkregen om te verkopen op de Roder Boekenmarkt.
“Wat fijn dat we het daar nog even over krijgen” zei ze “dan kan ik nog weer even de aandacht vestigen op ‘Kleintje Roderboekenmark, die op 24 en 25 mei wordt georganiseerd.”
Iemand vroeg of ze daar nog vrijwilligers voor nodig had.
“Nee, geen vrijwilligers, maar bezoekers! Met een portemonnee!”
Duidelijk.

Aukje vertelde op de valreep over een strokrans die op haar voordeur hing, die ze helemaal had volgeprikt met gehaakte bloemetjes gemaakt van allemaal blauwe restjes. Op de foto’s rechts zie je hoe het er uit ziet.
We sloten deze middag zo vlak voor Pasen af met een verhaaltje over ‘de paosbuul’.
Even een klein stukje ‘gezinsgeschiedenis’. Mijn broer en ik kregen vroeger met Pasen altijd een “Paosbuul”. Dat was een gehaakt netje waarin allerlei lekkers werd gedaan, zoals noten, mandarijnen, suikereitjes en chocolade- eitjes.
Toen onze kinderen klein waren kregen ze dus ook zo’n “Paosbuul’, een door mijzelf gehaakt, kleurig netje. Zo’n netje haak je net zo als het ‘knikkerbuulegie’, maar dan maak je het iets langer.
Dan kan er meer in……..

En met het verhaal van de paosbuul kwam er een eind aan het seizoen 2024/2025 van onze Holy Stitch club.
We pakken de draad weer op in september 2025: dat lijkt nog ver weg, maar inmiddels weten we hoe snel het allemaal gaat.
Collega Gineke placht dan te zeggen: we zitten zo weer onder die boom!

Vorige

16 april: Frans met z’n sterren….!

Volgende

18 april: Goede vrijdag

  1. Willem

    En vergeet niet de gekleurde eieren in de paosbuul. We kleurden de eieren door jonge rogge of gras mee te koken. Je kreeg dan eieren in allerlei groentinten. En als je rendiermos meekookte werden de eieren blauwachtig van kleur. Een juiste benaming voor die kleur weet ik niet. Wat ik nog wel weet dat je in spinaziewater gekookte eieren knal werden. Uienschillen gaven bruinkleurige eieren, maar een andere kleur bruin dan de kippen legden. Later kocht mijn moeder ‘eierverf’ of werd gewoon wat crêpepapier bij het water gedaan. De kleuren waren dan veel ‘harder’, maar daar maalden we niet om. Het ging om de inhoud van de paosbuul en dat je de mogelijkheid had om ongegeneerd te kunnen snoepen van de suiker- en de chocolade-eitjes, de walnoten (van de eigen boom) en de ‘hazeneuten’ die we meestal ook zelf verzameld hadden.
    En een week tevoren hadden we ook al zo’n ‘snoepzondag’ gehad met Palmpasen en het daarbij behorende “Haantie op een stokkie’ en de daarbij horende ‘slikkerij’.
    Maar wat snoepen aangaat was de paasperiode wel een hoogtepunt in het jaar. De rest van het jaar werd er nauwelijks gesnoept. Ja, met je verjaardag werd er ook gesnoept, maar wat dat aangaat had ik pech; mijn verjaardag, half april, viel vrijwel altijd in de paasperiode en werd vaak op een paasdag gevierd, al kan ik me niet herinneren met Pasen jarig geweest te zijn. Het zal ongetwijfeld eens gebeurd zijn, maar heb er geen actieve herinneringen aan, om maar eens een politicus aan te halen.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Type de getallen in cijfers in onderstaand vak * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Mogelijk gemaakt door WordPress & Thema door Anders Norén