Knikkeren. Iedereen kan het. Iedereen heeft het ook wel gedaan. Het rare was dat wij in onze jeugd op school niet knikkerden. Er waren wel steeds allerlei rages (elastiek twisten, kaatseballen, klik-klak, tollen, kringspelletjes) maar knikkeren heb ik nooit gedaan. Mijn kinderen gingen naar basisschool “De Haven” in Roden en daar werd wél geknikkerd. Zo af en toe laaide de knikkerrage even weer op. Dan had de Blokker weer ‘hele vette stuiters’ of ‘hele gave gewoontjes’ en dan kwam de tas met knikkers weer tevoorschijn. Onze kinderen hadden een knikkertas: daar zaten alle knikkers in die ze hadden, maar die ging nooit mee naar school. Dan ging er een klein zakje mee, in Drenthe noemen we dat een ‘buulegie’. Een knikkerbuulegie.  Een klein jongetje is bij ons ook een ‘buulegie’.
knikkerbuulegieVoor Carlijn haakte ik ooit een knikkerbuulegie.
Patroon: je begint met een ring van 4 lossen. Ring sluiten met een halve losse in de eerste losse, in de ring 6 boogjes van 4 lossen haken. Vervolgens in ieder boogje twee boogjes van 4 lossen haken, je hebt nu 12 boogjes van vier lossen. Nu steeds in ieder boogje 1 boogje haken tot de gewenste lengte bereikt is. Om de laatste toer in ieder boogje 6 vasten om het boogje haken. Tenslotte een koordje haken van lossen, dit door de bovenste rij gaatjes halen en het koordje sluiten.

Maar ze heeft hem niet veel gebruikt. Dat was namelijk toen (begin van deze eeuw) helemaal niet hip. Toen hadden ze hadden zakjes met Ernie & Bert erop. En Disneyprinsessen. Ook goed. Het bewuste zakje hangt nu nog op haar kamer. Als souvenir denk ik. Wie weet……….