gebreide vierkantjes

Zoals je een hoesje maakt van gehaakte Granny Square vierkantjes, zo kun je natuurlijk ook vierkantjes breien. Op de foto hiernaast zie je een tas die ik heb gemaakt met allemaal losse vierkantjes. Een leuke manier om eens wat steken uit te proberen. Je moet zorgen dat de vierkantjes ongeveer even groot zijn. Als je resten wol/katoen niet allemaal even dik zijn, kun je dus niet blindelings hetzelfde aantal steken opzetten. Even een proeflapje breien dus. Je kunt ze op verschillende manieren aan elkaar zetten:

– je breit eerst alle lapjes, neemt vervolgens aan een kant van een lapje de steken op. Dan brei je 6 naalden recht. Afhechten. Dan naai je het volgende lapje aan het zwarte randje en neem je langs de tegenovergestelde rand van het lapje de steken weer op. Weer 6 naalden recht breien. Afhechten. Lapje er aan naaien. Nu heb je drie lapjes met twee zwarte lijntjes er tussen. Nu neem je langs de hele bovenrand van deze ‘drie-aan-elkaar’ alle steken op en je breit weer 6 naalden recht.

Dit hele proces doe je nog een keer met drie nieuwe lapjes.

Nu heb je twee ‘drie-aan-elkaar’ die je aan elkaar kunt naaien. De randen om de hele tas heen kun je het gemakkelijkst in één keer er aan zetten.

– Je kunt ook steeds drie lapjes aan elkaar breien met een zwart randje ertussen.

De grootte van de vierkantjes hangt af van de grootte van de tas waar je het omheen wilt maken. Moet je zelf uitproberen. Je kunt nog wat smokkelen met de zwarte randjes die je er omheen breit, maar kijk wel uit dat die niet te fors worden.

Hieronder vind je een foto van nog zo’n tas, nu in een grijs/blauwe variant.

gebreide tas met grijs/blauwe tinten