Gisteren vierden we onze 25-jarige vriendschap met Hans en Bea. 25 jaar geleden (1989) woonden wij nog in Smilde en was onze Harriët op 3 juni geboren. Van Gerard’s toenmalige werkgever, Werkvoorzieningsschap Noordenveld, kwam een collega uit Peize op kraambezoek. Ik had nog niet zo veel contact gehad met die collega’s, want Gerard werkte daar toen een jaar.

Voor het bezoek was ik best zenuwachtig. Maar dat was achteraf helemaal niet nodig: Hans en Bea kwamen. En het klikte met Bea vanaf het eerste moment. Zodoende weten wij ook dat onze vriendschap deze maand 25 jaar geleden begon. Later dat jaar verhuisden wij naar Roden. Toen Gerard later ander werk kreeg in de stad, verwaterden alle andere contacten met de collega’s van Noordenveld, alleen de vriendschap met Hans en Bea bleef bestaan.

Wat doe je met een 25-jarig vriendenjubileum? Wij wisten het niet. Dus hebben we zelf iets bedacht: samen koken (waarvoor we eerst samen de boodschappen gingen doen) en vervolgens alles samen opeten. Onder het genot van een glas wijn.

Wat hebben wij gekookt/gegeten? Als voorgerecht hadden we pompoensoep. Het hoofdgerecht bestond uit drie delen: pasta met bospaddenstoelen en rauwe ham, lasagne met gehakt en salami en sla met tomaat, komkommer, ui en pijnboompitten. De mannen hadden het toetje bedacht: ijs met vruchten.

Het was allemaal heerlijk en het was bijzonder gezellig. De tijd vloog voorbij. Dit is beslist voor herhaling vatbaar. We hebben met z’n vieren afgesproken dat we niet nog eens 25 jaar wachten tot we weer zoiets toen.