Afgelopen zaterdag was het programma “Verborgen verleden” op de televisie. Deze keer werden de voorouders van Jack van Gelder gezocht. Het verbaast mij dan altijd hoe weinig mensen weten van hun eigen afkomst. “Ik weet niet eens of mijn grootvader ook broers had” zei laatst iemand toen we het over familiegeschiedenis hadden.

Het is tegenwoordig met het wereldwijde internet erg eenvoudig om eens uit te zoeken waar je roots liggen. Tik op Google maar eens de naam van je vader in met zijn geboorteplaats en zijn geboortedatum. De eerste ‘hit’ die ik kreeg was deze >>> Van daaruit ging ik verder. Door op internet te zoeken met verschillende zoekopdrachten heb ik mijn familie en de familie van Gerard kunnen uitzoeken tot 7 geslachten voor ons.
De familie Vrieswijk stamt af van Andries Sjoukes Vrieswijk, geboren in 1772 in Murmurwoude. Friesland dus. Een familie van tabakshandelaren en schippers.
De stamvader van de familie Boelen (mijn moeders meisjesnaam) is Jan Alberts Boelen, geboren in 1752 in Roswinkel. Grunnigers. Deze familie bestond voornamelijk uit keuterboeren en boerenarbeiders.

Bij mijn familieonderzoek ontdekte ik wat interessante dingen:
Mijn naam is Aaltje Vrieswijk. Ik ben vernoemd naar de moeder van mijn vader, zij heette Aaltje Pasveer. Mijn overgrootmoeder heette Aaltje Niemeijer. Mijn betovergrootmoeder heette Aaltje de Vos. En haar moeder heette Aaltje Johanna de Vries. 5 Aaltjes! Ik draag de naam met trots.

Mijn familie is dus een familie met wortels in Friesland, Groningen, Drenthe en het noorden van Duitsland.
Toen ik Gerard’s familie onderzocht kwam ik tot de verbijsterende conclusie dat hij 100% drents is! Geen enkele voorouder komt uit een andere provincie dan Drenthe. Een volbloed dus!