Dochter Frea woont in Engeland, maar is deze periode in Nederland om onderzoek te doen op scholen. In de weekenden is ze bij haar vriend in Alkmaar en door de week woont ze in Roden. Ze heeft haar intrek genomen op de oude kamer van Harriët.

Frea eet veganistisch, dat wil zeggen: in het geheel geen dierlijke producten. Dat is lastig als je een Waninge of een Vrieswijk bent. Maar tot nu toe verlopen de maaltijden in volstrekte harmonie. Hebben wij vlees, dan heeft Frea falafel of iets anders vleesvervangends. Ze koopt haar eigen brood (zonder melk) en haar eigen soja-melk. Eergisteren heeft ze voor ons gekookt. Iets wat we nog nooit hadden gehad: een cous cous salade. Met courgette, lente-uitjes, tomaten (uit Papa’s tuin!) knoflook, kikkererwten en falafel. Het was heerlijk!

En gisteren aten we ‘Zuurkoolschotel-á-la’tante-Trijn’. In plaats van gehakt gebruik je dan rul gehakt van de vegetarische slager en de aardappelpuree maak je niet aan met koemelk, maar met sojamelk. Margarine vervang je door Bertoli voor bakken en braden. Meer weten? Een leuke website volgens Frea is vegetus.nl >>>

Als men ons dit tien jaar geleden had gezegd, dan hadden wij die persoon hartelijk uitgelachen. Maar een mens is nooit te oud om te leren. Sinds twee dochters veganistisch eten en ééntje vegetarisch, eten wij ook al drie keer in de week geen vlees. Het kan best een beetje minder.

Opvoeden kan dus ook andersom. Mijn vader zei daar begin 2004 heel lijdzaam het volgende over:“Een man wordt in zijn leven drie keer opgevoed: door zijn moeder, door zijn vrouw en door zijn dochter. Ik zit al in de fase dat ik door mijn kleindochters wordt opgevoed….!”