Vanavond weer gekeken naar Blauw Bloed. Eén van mijn favoriete TV-programma’s.
Ik ben namelijk een ‘volger’ van het Koninklijk huis. Als liefhebber van Geschiedenis kom je bij het huis van Oranje ruimschoots aan je trekken.

Als klein meisje ben ik met dit virus aangestoken door mijn Oma Vrieswijk. Zij was fervent aanhanger van achtereenvolgens koningin Wilhelmina en koningin Juliana. In haar kast stond een boek van Beatrix: Van prinses tot bruid. Ademloos keek ik naar de plaatjes en toen ik later kon lezen heb ik het boek heel vaak in handen gehad als wij bij opa en oma op visite waren. Wat een sprookje! Ik kon er geen genoeg van krijgen.
Het was mijn vader een doorn in het oog. Mijn moeder en hij moesten helemaal niks hebben van ‘de franje van Oranje’ en waren wars van vlagvertoon ter ere van het koniningshuis. “Opvreters” waren het.

Toen ik, vers getrouwd, een vlag kocht voor aan ons huis op Koninginnedag zei mijn broer bozig: “Dat is niet des Vrieswijks!” Ook ten opzichte van mijn echtgenoot en mijn 3 dochters sta ik alleen in mijn Oranje-liefde. Het is dus ook niet des Waninge’s. De enige met wie ik naar hartenlust kan teuten over jurken en tiara’s en vorstenhuizen is mijn tante Trijn: de dochter van oma Vrieswijk. Het is dus des Pasveers! Wij kunnen allebei genieten van een nieuwe Vorsten >>> met prachtige foto’s van Maxima. “Wat doet ze het goed hé?” zeggen we dan tegen elkaar.

Samen hebben we de tentoonstelling “Ingehuldigd”  in paleis het Loo gezien. Met mini-pasjes liepen we langs de vitrine met de blauwe jurk van Jan Taminiau, de schoenen, het pak van Willem Alexander en alle andere sprookjesattributen die lagen uitgestald. We dwaalden door het paleis, bekeken de werkkamer van Wilhelmina en zaten in de hofkapel waar al menig vorstelijk persoon had gezeten. We namen plaats in één van de banken met een orde van dienst van een koninklijke doopviering en vroegen ons af: “Wie zouden hier allemaal gezeten hebben…?” Om vijf uur moesten we weg. Het museum ging dicht. Wij waren nog niet uitgekeken.

Meewarig wordt ik thuis met rust gelaten als Blauw Bloed op de televisie is. Bij een koninklijk huwelijk of ander vorstelijk hoogtepunt zit ik in mijn eentje te genieten op de bank.

Ik heb alleen gezelschap als de oranje tompoezen op tafel komen.