Gisteren ben ik met mijn broer naar de tentoonstelling “Hier kom ik weg” van Daniël Lohues geweest. Dit is een tijdelijke tentoonstelling in het Drents Museum in Assen, samengesteld door de bekendste Drent van Nederland.

Ten eerste vond ik het bijzonder om met mijn broer in een museum te lopen. Hij doet er namelijk net zo lang over als ik en zoals vroeger mijn vader. Ieder ander is meestal veel sneller door een museumzaal heen, maar ik wil gewoon alles lezen en bekijken. En mijn broer dus ook.

Ten tweede was het een prachtige tentoonstelling. Toen we eraan begonnen was de tekst op de borden in het Nederlands. “Gek hé” zei mijn broer. “Ik ben zo gewend dat e altied Drents prat….” maar na twee vitrines voelde het al heel vertrouwd aan. Daniël nam ons mee op een reis door de tijd, helemaal toegespitst op Drenthe. Op grote borden achter de vitrines vertelde hij ons verhalen over vroeger, over de geschiedenis van Drenthe. Sommige van die verhalen hadden we al gehoord tijdens zijn shows. Of hadden we al gedeeltelijk gelezen in zijn columns. Het was een leerzame en aangename reis met topstukken o.a. uit het Drents Museum zelf, het Rijksmuseum van Oudheden in Leiden en het Van Goghmuseum in Amsterdam. Veel kwamen we te weten over de roerige geschiedenis van mijn vaders geboortestad Coevorden en we vergaapten ons aan een prachtig modern schilderij van de Toyisten uit Emmen.

Lohues verdient een groot compliment voor deze tentoonstelling! Warm aanbevolen dus, het kan nog tot en met 9 november >>>

Prettige bijkomstigheid van dit bezoek was dat mijn broer en ik eens uitgebreid konden bijpraten. We hebben namelijk gewandeld vanaf zijn huis naar de binnenstad (bijna een uur), bij broodjeshuis Mennega een lekker broodje gegeten (mét een glaasje wijn) en we zijn na het museum weer teruggewandeld. Topdag!