Voor de zomervakantie, in ‘de maand van het spannende boek’ las ik dat de prijs voor het spannendste boek ‘de gouden strop’ was gewonnen door Donald Nolet met zijn boek ‘Versleuteld’>>>. Zo’n titel schrijf ik dan op het briefje dat standaard in mijn bibliotheek-abonnement zit: wat wil ik nog lezen?

In het verhaaltje over de prijs stond het volgende over de schrijver te lezen: “Nolet verbindt een aantal klassieke ingrediënten van de thriller op een verbluffende manier met elkaar. Hij verrast met zijn meesterlijk uitgekiende en uitstekend geschreven factionthriller van internationale allure’,” Het boek reserveerde ik toen ik terug kwam van onze zomervakantie. Vorige maand kreeg ik bericht van de bibliotheek in Roden: mijn bestelde boek was er. Alleen al het ophalen van zo’n langverwacht boek is al een feest. Dit staat er op de achterkant over het verhaal:

Een Duitse radiotechnicus vangt eind november 1941 bij het afluisterstation in Langeveld een geheim codebericht op dat bestemd is voor het Witte Huis. Een week later barst de hel los bij Pearl Harbor.
Ruim zeventig jaar later komt Joshua Lambert erachter dat zijn grootvader eigenlijk Walther Gruber heette, een Duitse soldaat die tijdens de bezetting in Nederland was gestationeerd. Na de bevrijding is hij spoorloos verdwenen. Joshua’s zoektocht naar zijn familiegeschiedenis brengt hem bij de ontdekking van een van de grootste geheimen van de Tweede Wereldoorlog. In een zenuwslopende race tegen de klok die hem uiteindelijk naar Argentinië voert, blijken de schimmen uit het verleden nog steeds springlevend. 

Dat zijn mijn verhalen. Iemand die op zoek gaat naar iets of iemand uit het verleden en die dan al speurend achter de waarheid komt. Leuk detail: schoonzoon Stefan was deze zomer met zijn ouders naar Hawai geweest. Hij had Pearl Harbor bezocht  en vertelde het verhaal van de Japanse aanval in de Tweede Wereldoorlog. Daar wist ik maar heel weinig van, dus ik heb me door hem uitgebreid laten voorlichten over de achtergronden. Hij had een indrukwekkende fotoserie van wat er over was van Pearl Harbor. Fijne achtergrondinformatie, niet onmisbaar maar wel zinvol bij het lezen van dit spannende boek.