Collega Miranda is in verwachting. Dat weet ik sinds vorige week. Ik dacht het al een tijdje, maar ik durfde het niet te vragen. Eén keer heb ik namelijk een bok geschoten door aan iemand te vragen of ze zwanger was die dat niet was. Dat was niet leuk. En dat overkomt je maar één keer.

Dus vorige week even bij de mannelijke collega’s gepolst: “Is ze….?? Ja!”

Nu heb ik sokjes gebreid. Bij wijze van felicitatie. Iemand anders stuurt een kaartje, ik brei sokjes.

babysokjesa

Het is eigenlijk niet de bedoeling dat die sokjes aan voetjes komen. Daarvoor zijn ze te onpraktisch: er zit een koordje aan waar kindjes altijd aan trekken. Kindjes vinden sokjes eigenlijk nooit fijn, dus deze zijn gewoon voor de sier. Bij de kaartjes aan de slinger……

Zo maak je ze:

Benodigdheden: standaardacryl wit en een restje van een andere kleur.
Breipennen nr. 3
Maten: pasgeboren, 3 maanden, 6 maanden, 9 maanden.

Gebruikte steken: Ribbelsteek: heengaande naald recht, teruggaande naald recht.
Dubbele mindering: haal 1 steek recht af, brei twee steken recht samen en doe de afgehaalde steek over de gebreide steek heen.

Zet met pen 3 en wit 21-23-25-27 steken op en brei 18-20-22-24 naalden met ribbelpatroon. Brei dan over de eerste 6-7-8-9 steken 2 naalden ribbelsteek met wit, dan 2 naalden ribbelsteek met groen (over dat kleine stukje dus) en dan nog twee naalden ribbelsteek met wit over alle steken. Brei deze 6 naalden totaal 8-9-10-11 keer.

Brei dan nog 18-20-22-24 naalden ribbelpatroon met wit en kant af.

Zooltje: neem voor het zooltje langs de gehele rechterkant van het werk (dus de onderkant van het slofje, waar de groen/witte streepjes zitten 41-47-53-59 steken op met wit en brei in ribbelsteek. In de 3e naald als volgt minderen: 3-4-4-5 steken breien, 1 dubbele mindering, 8-10-12-14 steken breien, 1 dubbele mindering, 6-7-8-9 steken breien, 1 dubbele mindering 8-10-12-14 steken breien, 1 dubbele mindering, 4-4-5-5 steken breien.
Herhaal deze minderingen boven elkaar in elke tweede naald nog 2-2-2-3 keer. Brei nog twee naalden over de overige steken , kant af en sluit het middennaadje van het zooltje.

Nu het achternaadje van het slofje sluiten, hierbij rekening houden met een omslag van 3 centimeter. Haak een koordje en rijg dit door het slofje. Het tweede slofje net zo breien.