Vandaag is mijn moeder jarig. Ze wordt 83 jaar. Tijd voor een klein stukje ‘familiegeschiedenis’

Ze is geboren in 1931 als Freerkien Boelen in Emmercompascuum als zesde kind van Henderikus Boelen en Hillechien Alting. Ze is genoemd naar een zus van haar vader en haar roepnaam was ‘Freekje’. Later is men haar Fré gaan noemen.

Mijn moeder kwam uit een groot, kinderrijk gezin, van 12 personen: vader, moeder en 10 kinderen.

Mijn opa en oma zijn jong getrouwd op 9 juli 1921. Opa was toen 19 en oma 17. Hun eerste kind (mijn ome Job) werd geboren in oktober 1921, het laatste (mijn tante Lammie) in de oorlog in 1944. Vijf jongens en vijf meisjes waren er. Eigenlijk 6 jongens, één jongetje (een Jan) is al vroeg overleden.

familieboelen

Op deze foto staat het hele gezin toen opa en oma 25 jaar getrouwd waren, juli 1946. Mijn moeder staat helemaal rechts op de foto.

Ze hadden het niet breed. Mijn moeder moest op haar veertiende al ‘in betrekking’ bij andere mensen om geld te verdienen voor het gezin. Maar ze heeft nooit geklaagd over het feit dat ze thuis niet veel geld hadden. Opa en oma deden altijd hun best om het toch gezellig te maken. Er waren altijd kadootjes met Sinterklaas, ook al was het meeste zelfgemaakt en meestal niet van nieuw materiaal.

Ik heb mijn opa en oma Boelen nog goed gekend. Oma overleed in de periode dat Gerard en ik verkering hadden. Opa Boelen was aanwezig op onze trouwdag en was zelfs nog bij de doop van Harriët. Hij  heeft dus nog meegemaakt dat zijn achterkleinkind (Frea) naar zijn dochter werd vernoemd. Hij was maar wat trots. “De volle naome, Freekje!’ zei hij glimmend tegen mijn moeder. Onze Frea draagt haar naam dan ook met trots. Ook al vinden ze het inMa Vrieswijk het buitenland maar moeilijk. “What’s your birth-name? Frikjen?”  Freerkien. Het is ook niet te doen als engelsman……

Hiernaast een foto van mijn moeder toen ze 80 werd.