Op 15 november schreef ik al over het fenomeen Sinterklaas. In de weken voor 5 december hangt er in ons gezin altijd een wat geheimzinnige sfeer. Deze sfeer zet zich nu de meiden niet meer thuis wonen voort via de groeps-app. Wij vieren het Sinterklaasfeest dit jaar op 6 december en Frea komt er zelfs speciaal voor over uit Engeland. We hebben vorige week lootjes getrokken via ‘Lootjestrekken.nl’ en daarna loopt de spanning heel langzaam op. De kadootjes zijn leuk met Sinterklaas, maar wij vinden de bijbehorende gedichten minstens zo leuk. De steken onder water, de plaagstootjes, de ‘wat-lees-je-tussen-de-regels-door’-gedichten: heel fijntjes worden de missers, bloopers en soms ook de slechte eigenschappen overbelicht. De schoonzoon die het langst in de familie is noemde het eens ‘het haat-festijn’. Hij had het niet helemaal goed begrepen. Inmiddels is hij er aan gewend. Wie weet wat mij dit jaar te wachten staat…

Toen mijn vader overleed in 2008 realiseerde ik mij dat ik 47 jaar het Sinterklaasfeest met mijn ouders had gevierd. Een schat aan goede herinneringen bewaren we aan deze avonden. Toen de kinderen klein waren deden wij als volwassenen al aan ‘fopkadootjes’. Aan de fopkadootjes voor mijn ouders werkten we gewoon waar de kinderen bij waren en vertelden hen waarom opa of oma dit kado kreeg. Als de zak dan ’s avonds voor de deur stond, hadden we de foppakjes voor opa en oma op de kapstok liggen en samen met de kinderen deden we die dan stiekum bij de zak in.”Jaaaah…!” juichte Carlijn op een keer. “Dan denkt opa dat het van Sinterklaas komt!” Kostelijk gewoon. Mijn vader en moeder genoten altijd ontzettend van het feest. Hieronder een foto van hen met Harriët tussen zich in genomen op Sinterklaasavond 2006.

2006 Sinterklaasavond
Wat bij ons altijd voorop staat is de gezelligheid en het als familie een avond samenzijn. Daarom is het ook zo’n leuk feest. Of die Piet nou zwart is of groen……
Er staan al weer 8 rollen Sinterklaas-inpakpapier voor algemeen gebruik in de gang: ik verheug me er al weer op!