In Roden organiseert de stichting Roder Boekenmarkt >>> al jaren een tweede hands boekenmarkt. Dat is inmiddels uitgegroeid tot een mega-evenement, dat duizenden euro’s oplevert voor de Ghana werkgroep en de werkgroep Kinderen van Tsjernobyl Roden-Leek.  Het spektakel wordt helemaal georganiseerd door vrijwilligers en ik sla geen jaar over. In de zomer verzamel ik de boeken die wat mij betreft wel weg kunnen en in het najaar breng ik ze naar het ‘inleververzamelpunt’ in de bibliotheek.

Net als de Top 2000 hoort de boekenmarkt al helemaal bij het eindejaarsgevoel. Naast het rommelen in oude boeken en het zoeken naar ‘de speld in de hooiberg’ is het sociale aspect ook van groot belang. Er zijn altijd massa’s bekenden dus het is sowieso altijd erg gezellig. Af en toe vind ik een juweeltje. Twee jaar geleden kocht ik het accordeonboek ‘Harmonica Perlen’ uit 1929. Inmiddels kan ik er wat nummers uit spelen.

Op zaterdagmiddag 27 december fietste ik richting Nieuw-Roden, waar de boekenmarkt dit jaar werd gehouden in de Meester de Vries-school. En weer had ik geluk: ik vond een koor-partituur van de Matthäus-passion van J.S. Bach. Daar was ik al een aantal jaren naar op zoek. In 2013 en 2014 heb ik meegedaan met de “Matthäus-scratch-dag” in Roderwolde, met een map vol kopieën. Nu heb ik ook zo’n mooi groen boekje! Voor € 1,20…

Op 4 oktober vertelde ik al over mijn liefde voor vorstenhuizen, dus ik snuffel ook altijd even bij de fotoboeken over de Royals. Nu vond ik een nagelnieuw fotoboek over het leven van Prinses Diana en een biografie van Juliana. Daar ga ik iemand in de familie blij mee maken.