Oud en Nieuw. Daar worden we altijd een beetje melancholiek van. Meestal zitten we in deze periode met een glas wijn nog even te memoreren wat voor jaar het was. Gelukkig ging er een heleboel goed, maar niet alles. We zetten een sterretje bij 1 januari 2015 en gaan er van uit dat het in het nieuwe jaar qua gezondheid en werk weer ‘crescendo’ zal gaan.

In Drenthe bakken we aan het eind van het jaar altijd knieperties en rollegies. Dat zijn dunne wafeltjes van 10 – 12 cm doorsnee die gebakken worden in een ‘knieperties-iezer’ (wafelijzer). Gerard’s moeder leerde me hoe het moest en gaf mij aan het begin van ons huwelijk zo’n apparaat op mijn verjaardag. Als de wafel net uit het ijzer komt is hij nog soepel en kun je hem (rond het uiteinde van een pollepel) oprollen, zo wordt het een ‘rollegie’. Een platte wafel heet een ‘kniepertie’ en staat symbool voor het oude jaar, dat al helemaal uitgerold achter ons ligt. Het ‘rollegie’ staat voor het nieuwe jaar dat zich nog niet ontvouwd heeft. Gisteren heeft Gerard het ijzer en een pan beslag meegenomen naar de woonvorm waar zijn moeder woont en heeft in het bijzijn van de bewoners knieperties gebakken. De geur alleen al brengt tal van herinneringen boven.
Vanmorgen heb ik een kom beslag gemaakt en een uur staan bakken.Knieperties bakken
Hierbij het recept voor ‘Knieperties á la Ada’, hier bak je ongeveer 50 knieperties van.
300 gram kristalbloem
100 gram roomboter
200 gram suiker
2 eieren
2 zakjes vanillesuiker
Beetje kaneel
250 cc water
Steeds een lepel beslag in het ijzer doen, ijzer lichtjes aandrukken en als het lampje uitgaat kniepertie er uit halen en eventueel oprollen.
Allemaal een gezond 2015!