Op dit weblog zijn al verscheidene van mijn ‘netwerken’ benoemd o.a. familie, koor, franse les, collega’s en kerk. Eén van de meest dierbare groepen (naast de familie natuurlijk) is onze vriendengroep. Gerard en ik kregen op 2 mei 1980 verkering en de Hemelvaartsdag in die maand besloten we met onze toenmalige vriendengroep een dagje uit te gaan. Die groep bestond uit een paar leden van de Inter Kerkelijke Jeugdclub en met een aantal van hen gaf ik ook nog samen leiding aan de zondagschool.
We begonnen die Hemelvaartsdag met een kerkdienst en een kop koffie bij mijn ouders achter het huis, daarna togen we op de fiets naar Appelscha. In de bossen hebben we gepicknickt en in Appelscha gingen we naar de kermis. Op de terugweg kochten we patat en ijs en dat was (achteraf bezien) de eerste vriendendag. Vanaf 1980 hebben we elk jaar op Hemelvaartsdag ‘Vriendendag’ gevierd en we kwamen ook bij elkaar op de verjaardagen. Op den duur bleven er 8 personen (4 stellen) over. Er werd getrouwd, er werden kinderen geboren en de groep werd steeds groter. Af en toe huurden we met elkaar een paar plekken af op een camping en dan was het geen vriendenDAG maar vriendenWEEKEND. In 2015 gaan we naar een camping in de Noord Oost Polder en vieren we dat we al 35 jaar vriendendag hebben.

De vriendengroep voelt als familie. We kennen elkaar van haver tot gort, we genieten van elkaars gezelschap en omdat we allemaal uit Hoogersmilde komen hoef je maar een naam of een gebeurtenis te noemen en iedereen begrijpt wat je bedoelt. We delen lief en leed. Soms voeren we indringende gesprekken en lastige discussies en soms doen we een avond ‘Ik hou van Holland’ of ‘Hints’ en rollen we van de bank van het lachen.

Gisteravond waren ze er weer. Voor mijn verjaardag. Die was al in oktober, maar we verdelen de verjaardagen over het jaar omdat we anders in één week 3x bij elkaar zouden zitten. Zo ben ik het ene jaar in oktober jarig, het volgende jaar in november en dit jaar dus in januari.
Als ik voldoende tijd heb maak ik voor zo’n avond altijd zelf gevulde eieren.
Recept:

6 eieren hard koken, pellen en doormidden snijden.
De dooiers voorzichtig scheiden, in een kom doen en de witte holle helften op een schaal leggen.
De dooiers prakken en mengen met 2 eetlepels mayonaise, een kwart heel fijn gesneden ui,
beetje curry, scheutje maggi, scheutje ketjap, kerriepoeder en paprikapoeder. Goed door elkaar roeren, zodat een crèmige massa ontstaat. Spuitzak met de crème vullen en in de holle helften spuiten. Garneren met een beetje peterselie of bieslook.
Op dezelfde manier maak ik ook eiersalade, alleen dan prak je ook het eiwit er doorheen.

Soms kan iemand zich niet beheersen en wordt het schaaltje met de vingers uitgeslikt. Dat mag, we zijn immers al 35 jaar vrienden. Dan mag je doen alsof je thuis bent.