een alternatief voor 'de waan van de dag'

25 januari: Oude kaart uit 1634

Bij ons in de kamer hangt een oude kaart van Drenthe uit 1634.

Toen dochter Carlijn bij ‘het Goed’ werkte kocht ze hem voor mij voor € 1,25.
Och wat was ik er blij mee. Eindeloos heb ik er op zitten turen en dingen ontdekt.
Eén van de dingen was dat Hoge-Smilde erop stond.
In 1983 vierden wij met alle dorpsbewoners het 350-jarig bestaan van Hoogersmilde (waar wij destijds woonden). In het jaar 1634 was het dorpje dus 1 jaar oud.
Maar dat is niet helemaal waar, want de op de website van Hoogersmilde>>> wordt verteld dat men in 1613 begonnen is met het ontginnen van het immense veen boven de dingspil Diever en dat ‘Hoge-Smilde’ in 1633 is ‘verheven tot heerlijkheid’.

Toen de kaart enkele weken in mijn bezit was, vond ik dat hij aan een muur het mooiste uitkwam en dat hij een mooie lijst verdiende.
Voor de lijst met passe-partout betaalde ik destijds € 70,=. Een ietwat scheve verhouding ten opzichte van de diepte-investering die Carlijn had gedaan.

In het jaar daarop stond er in het Dagblad van het Noorden een column van de hand van Daniël Lohues. Die begon met de volgende zin:
“Driehonderd jaar geleden, hoe was het hier toen? Op oude kaarten is te zien dat hier – waar ik nu zit typen op mijn laptop – een pad door het moeras liep van Zuidbarge naar Schoonebeek.”

Ja jong? Ik kijken. Jah!
Voor de rest van de column van Daniël Lohues klik op ‘Lees verder’
(helemaal onderaan, wel even doorscrollen….)

Oude kaarten, ik hou er van. Tijdens de Jaarbeurs van het Noorden in het Rodermarktweekend bezocht ik de stand van de Historische Vereniging Roon. Daar hing ook een oude kaart van Roden eind 19e eeuw. Daarop was te zien dat ‘de Zulthe’ vroeger een klein dorpje was dat onder de rook van Roden lag, evenals De Boschkampe. Voor de liefhebbers: meer informatie hierover vind je op de site van Natuurrijk Roden>>>

Vorige

24 januari:Toet-Anch-Amon

Volgende

26 januari: Kind maakt muziek (3)

  1. Geert Schoonbeek

    Zojuist struikelde ik over deze aardige pagina en vroeg mij af of ik een vraag kan stellen over het voorkomen van het beekje/riviertje de Smelthe of Smelte? Dat zou in de buurt van Hijkersmilde hebben gelopen. Ik ben erg benieuwd of er nog iets terug te vinden is op oude kaarten.

    Vriendelijke groet Geert

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Type de getallen in cijfers in onderstaand vak * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Mogelijk gemaakt door WordPress & Thema gemaakt door Anders Norén