Je kunt geen krant of tijdschrift meer opslaan, geen tv- of radioprogramma meer aanzetten of het gaat over BEWEGEN! “Zitten is het nieuwe roken” las ik vandaag in een Management-tijdschrift op het werk. Umberto Tan had het er van de week ook al over in z’n show en zelfs Tineke (van Radio 5, toch niet iemand bij wie je direct aan bewegen denkt) had er een item over in haar show.

Bewegen dus. Eigenlijk heb ik een broertje dood aan bewegen. ‘Vrieswijk-genen’ houden niet van welke vorm van bewegen dan ook. Ja, de ogen. Om te lezen. En de handen. Om te handwerken. Het liefst zit ik eindeloos met een borduurwerkje met muziek op de oortjes op de bank, of in de zomer onder een boom.

Maar toen ik in 2004 voor de eerste keer werd getroffen door een hartinfarct kwamen er andere potten bij het vuur. Het hartinfarct werd niet veroorzaakt door te weinig beweging, maar er werd me wel verteld dat het beter zou zijn om ‘de randvoorwaarden’ danig te verbeteren. Ik stopte met roken, ging Minder Eten en Meer Bewegen. (het MEMB-dieet).
Inmiddels zijn we 10 jaar verder. Het bewegen is inmiddels helemaal ingesleten in mijn leefpatroon. Zoveel mogelijk dingen lopend doen (naar de winkel, naar Franse les, naar de cantorij), dingen in Roden zoveel mogelijk op de fiets doen, altijd de trap nemen, geen hulp in de huishouding nemen maar alles zelf doen. Op het werk haal ik altijd zelf koffie, loop ik voor ieder printje naar het kopieëerapparaat en zet ik de auto op de parkeerplaats bij de Lentis-locatie Laan Corpus den Hoorn, terwijl mijn bureau in het Heijmanscentrum staat. 8 minuten wandelen. Vanmorgen was het heerlijk: lente! Vogeltjes!
Toen ik vanmiddag terugliep stroomde het van de regen. Een auto reed mij met een rotgang voorbij nét door een plas, zodat mijn zijkant in één keer doorweekt was…… soms zit het mee, soms zit het tegen. Maar ik had wel lekker een frisse snoet.

Verder probeer ik iedere dag een half uur achter elkaar flink te bewegen. Op sommige dagen lukt dat al door de huishoudelijke klussen: boodschappen doen, wc’s soppen, stofzuigen, zo tik je lekker wat calorieën weg. Ga ik op de fiets naar mijn werk, dan heb ik de beweging ook al ruimschoots te pakken. Soms fiets ik een half uur op de hometrainer.

in beweging

Vandaag koos ik voor ‘Nederland in beweging’ van omroep Max. Het levert me meewarige blikken van de kinderen op als ik dat vertel. Maar vergis je niet: het is best pittig. En moeilijk ook! Soms zijn het zoveel pasjes achter elkaar dat ik hem terugspoel (uitzending gemist…) en nog een keer moet luisteren wat ik nou precies moet doen. En dan zie ik al die mensen daarachter, meestal ouder dan ik, moeiteloos de oefeningen mee doen. Zucht. Vrieswijk-genen. Het zit er gewoon niet in…..