Gisteravond zagen we onze vrienden (zie 4 januari >>> ). Geen verjaardag deze keer, maar een spelletjesavond. Soms doen we Triviant op zo’n avond. Of Hints of “Ik hou van Holland”. Dan spelen we mannen tegen de vrouwen. Gisteravond deden we UNO, een campingspel voor grote groepen pubers. Ook heel geschikt voor ons dus. Het lijkt op pesten maar het gaat net iets anders. Wat voor spel we ook doen, het is altijd hilarisch. Ik haal m’n hart er aan op en we lachen heel wat af.

Iedereen neemt zo’n avond iets lekkers mee. Er waren nootjes, toastjes, heks’nkaas en lekkere salade’s. En bitterballen uit de oven. Hierover waren de meningen wat verdeeld: minder knapperig dan anders, maar de inhoud was wel weer heel lekker.

Ik nam stokbrood en een zelfgemaakte tonijnsalade mee .
Het recept is nog van mijn vader. Hij kon nog geen ei bakken (bij wijze van spreken), maar slaatje maken vond hij leuk. Het heeft heel veel weg van een huzarensalade. Het recept ontstond dan ook toen mijn vader in de jaren ’60 een slaatje wilde maken en er geen blikje smac in huis was. “Dan knooi ik d’r wel een blikkie vis deur!” Mijn moeder had er geen enkel vertrouwen in dat het goed zou komen, maar warempel: het was lekker. De smaak brengt mij onmiddellijk in de sfeer van een oudejaarsavond in de jaren ’70.
Dit heb je nodig:
– 2 blikjes tonijn
– 3 a 4 aardappels
– 2 á 3 zoetzure augurken
– 7 á 10 zilveruitjes (fijn gesneden)
– een halve gesnipperde ui
– eetlepel mayonaise
– eetlepel ketchup
– theelepel bieslook
– zout, peter, kerrie, paprikapoeder.
Aardappels koken en fijn prakken, tonijn fijnprakken en augurken, zilveruitjes en ui fijn snijden, toevoegen aan de aardappel en  alles door elkaar roeren. Andere ingrediënten er ook doorroeren. Kan op stokbrood bij de soep, maar is ook erg lekker op een toastje of op een boterham.