Dit weekend heb ik een ‘trui zonder mouwen’ afgebreid.
In maart had ik bij Miss Etam een shirtje gekocht dat fijn zat.
Die maten heb ik als uitgangspunt genomen, een proeflapje gebreid van het garen van 15 maart en maar gewoon begonnen.

ribbels
In mijn geval was het 80 steken op pen 7.
6 toeren recht (3 ribbels) als boord en vervolgens een fantasiepatroon, afgewisseld met 6 toeren recht, 1 toer luie wijvensteek en 6 toeren recht.
Het achterpand brei je tot 65 cm lang, daarna nog 6 toeren recht tot 68 cm, dan alle steken in één keer afkanten.
Het voorpand brei je als het achterpand.
Voor een voorpand geldt dat je één derde van de steken voor de linkerschouder moet overhouden en één derde van de steken voor de rechterschouder.
In mijn geval 80 gedeeld door 3 = 26 steken voor elke schouder.
Blijft over 28 steken voor de hals.
Op 54 cm hoogte voor de hals de middelste 8 steken afkanten. Vervolgens aan de halskant in de volgende toeren 1x 3, 2×2 en 3×1 steken minderen.
Op een lengte van 65 cm nog 6 toeren recht breien (3 ribbels), dan alle steken afkanten.
Langs de halskant de steken opnemen en 6 toeren recht breien dan alle steken afkanten.
Schoudernaden sluiten.
Langs de zijkanten over 50 cm (25 aan de voor- en 25 aan de achterkant) steken opnemen en 6 toeren recht breien (3 ribbels), daarna alle steken afkanten.
Zijnaden sluiten.

METEN IS WETEN! De genoemde getallen gelden voor mij. Ik ben 1 meter 82 en heb maat 44/46. Brei voor je gaat beginnen altijd eerst een proeflapje voor verhouding centimeters/steken en meet je eigen maat bij een trui/shirt die je fijn zit.

Fantasiepatroon: mag je zelf bedenken. Gerstekorrels, gaatjes, blokjes, ajourlijnen: kijk maar eens op de website ‘Alles over breien >>>‘, of ‘breien met plezier >>>‘ daar vind je al heleboel beschrijvingen van steken.

Kanker

Vandaag kuur 1C opgehaald in het Martiniziekenhuis: een infuus en een injectie. Deze tweede week begint minder goed dan de eerste. Gerard is nog nooit echt ziek geweest en heeft dus ook nooit veel medicijnen gehad. Het lichaam reageert ‘overprikkeld’ op alle chemische stoffen die hij krijgt toegediend. De vermoeidheid slaat op de gekste momenten toe. Hij gaat vaker even liggen en gaat ook ’s avonds eerder naar bed. Verder is de stoelgang beslist niet optimaal en heeft hij last van z’n maag. Vandaag kregen we nogmaals van de verpleegkundige dringend het advies om uit de buurt te blijven van mensen met griep of andere besmettelijke ziekten: door de chemokuren is Gerard’s gezondheid kwetsbaar en is hij vatbaarder voor ziekten dan anders.