Gistermorgen hadden we een secretaressebijeenkomst. Gerard Lohuis gaf een workshop met als titel ‘Omdenken’. Hij werkt bij Lentis als Sociaal Psychiatrisch Verpleegkundige en is daarnaast docent en opleider aan de Hanzehogeschool in Groningen.

Hij vertelde ons iets over ‘Omdenken”: het is denken in termen van kansen en niet van problemen. Het is een manier van denken waarbij je kijkt naar de werkelijkheid zoals die is, en wat je daar mee zou kunnen. Je gebruikt in feite de energie van het probleem voor iets nieuws. Het gaf me enorm veel stof tot nadenken. We hadden zelf problemen geïnventariseerd, waarbij we keken hoe we die met de omdenkmethode konden oplossen. Heel verrassend.

Eén voorbeeld: je moet met 6 hotemetoten een vergadering plannen voor half mei en er is géén gezamenlijk vrij moment daarvoor te vinden. Je hebt een probleem. Wie willen er vergaderen? De hotemetoten. Wiens probleem is het dan? Hun probleem. Stel de dames en heren voor dat je een moment hebt gevonden: zaterdagmorgen 25 april om 10.00 uur. Vinden ze dat geen goed idee, dan zullen ze zelf moeten schuiven met andere afspraken om de vergadering te laten plaats vinden, zo niet, dan kunnen ze er niet bij zijn. Hierbij een link naar de website Omdenken >>> met voorbeelden en filmpjes, leuk om even op rond te neuzen.

Toen ik gistermiddag thuis kwam vertelde ik Gerard wat ik had geleerd. Het bracht mij op de gedachte dat Jezus ook een omdenker was. Hij adviseerde om als je wordt geslagen, ook de andere wang toe te keren. Daar hoorde ik ooit een preek over, waarbij de voorganger uitlegde dat het niet Jezus’ bedoeling was om je maar in elkaar te laten slaan, maar dat je door te reageren op een manier die degene die slaat niet verwacht, de angel uit het conflict haalt.

kanker

Vandaag kreeg Gerard deel 1d van de chemo, de laatste prik van deze serie. De bloedwaarden waren goed, de stoelgang ging weer wat beter, maar Gerard was wel erg veel afgevallen in korte tijd, wel 4 kilo. Er was overleg met de arts, die het ook wel veel vond en een gesprek met de diëtiste voorstelde. En het roer moet helemaal om: geen halvarine, maar margarine. Geen halfvolle melk, yoghurt, maar de volle versie. Koek bij de koffie. Klontje boter over de gekookte groente. Dat is een hééél andere vorm van ‘omdenken’….Gerard is vanavond maar begonnen aan de paaseitjes die er nog lagen van het afgelopen weekend.