Eén van de leden van de gespreksgroep ’93 (zie 22 april >>>) speelt hobo bij Symfonieorkest ‘de Harmonie’ >>> in Groningen. Hij bracht mij in 2009 een uitvoering op cd van de ‘Grande messe des morts’ van Gossec. Ik kon destijds niet naar hun uitvoering van dit stuk, omdat ik toen herstellend was van een hartinfarct.

Wat een prachtig stuk. Al ettelijke malen heb ik het gehoord, maar het verveelt nooit. Het is een requiem, een mis die vroeger werd uitgevoerd bij een uitvaart. Het beroemde Requiem van Mozart vertoont sterke gelijkenis met dit werk van Gossec qua sfeer, harmonie en motieven. Het stuk van Gossec dateert uit 1760, het requiem van Mozart ontstond 31 jaar later in 1791.

De Messe des morts komt voor mij het best tot zijn recht als ik alleen thuis ben en tijd heb om te borduren. De mis hoor ik dan via kleine headphones in mijn oren. Genieten. Een van de mooiste stukken uit deze mis vind ik ‘Recordare’. Cello’s en altviolen spelen onophoudelijk 4 lage bastonen, de violen beginnen daar frivool omheen te spelen en daarna draaien de vier solisten hun stemmen daar weer heel fraai omheen. Het ritme lijkt een beetje op een postkoets er zit een mooie rustgevende cadans in. Op een gegeven moment houden twee solisten een toon heel lang aan en de twee anderen zingen daar een melodie doorheen. Betoverend vind ik het. Ik kan er helemaal in opgaan. Luister en geniet >>>  van deze prachtige uitvoering.