Bovenstaande zin werd uitgesproken tijdens het hemelvaartsweekend toen wij ons 35-jarig vriendenjubileum vierden. Eén van ons vertelde dat zijn vader bovenstaande zin bezigde als hij vond dat zijn moeder iets onzinnigs had gezegd.
Omdat wij allemaal die ouders kennen zien wij het gezicht van de betreffende vader er bij, dan schiet iedereen al in de lach.

Deze zin werd het thema van het weekend. Te pas en te onpas kwam ‘Meinse meinse…” voorbij. Het ligt in de lijn der verwachting dat deze zin tot in lengte van dagen herhaald zal worden, want dat is de lol van zolang vrienden zijn.

Omdat we allemaal uit Hoogersmilde komen, ontstaan er regelmatig gesprekken in de trant van ‘Dat is Annie, die trouwd is west met Willem. Ja, nou is ze met Piet, die woonde vrogger noast Van Kalker an de Rieksweg. Die warkte altied bij Van Triest. Zien olders woonden an ’t Oranjekanaal. Naost woar Sikkema ok woont hef. ……..” Eindeloos kan het zo doorgaan. Totdat iemand de legendarische woorden spreekt: “Ja die! En die möt slager zeggen teegn Oortman!”. Iedereen zegt namelijk ‘slager’ tegen Oortman, de dorpsslager in Hoogersmilde.
Het is voor mij al zo’n gewone zin, dat ik het laatst ook riep op m’n werk, toen er een babylonische spraakverwarring was over welke collega iemand bedoelde.
Maar op mijn werk kent niemand slager Oortman.

Tijdens het koffiedrinken op zaterdagmorgen was iemand aan het uitzoeken wat voor pictogrammen je kon plakken op de dames- en heren w.c. in een zwembad. Dat had iemand hem gevraagd. Hij zocht allerlei dingetjes op op z’n laptop en iedereen zat er omheen met koffie en bemoeide zich er mee. “Waarom doe je niet een zwembroek en een bikini als onderscheid tussen heren en dames?” vroeg iemand. Ja, dat vond iedereen een goed idee.
“Nee, dan denken ze misschien dat ze daar hun zwemkleren kunnen uitwassen” dacht de plaatjeszoeker. “En ik heb ook nog niks voor het urinoir. Wat moet ik daar dan mee?” “Zet daar dan in ieder geval een bordje bij ‘Geen drinkwater!’
Volgens mij is hij er in het weekend niet uitgekomen. Had iets te maken met concentratie geloof ik. Toen twee mensen om hem heen spontaan een liedje van Roelof en Harm begonnen te zingen “Hier op de heide is jao gien zee…!” zag je hem gewoon denken:
“Meinse meinse, gebruuk joen verstaand toch ies!”