We hebben weer verse rabarber in de tuin!
Vanavond aten we spinazie (voor het eerst uit eigen tuin dit jaar) en daar hoort dan ook een schaaltje rabarbermoes bij, een favoriet gerecht in de familie Waninge.
De meningen zijn sterk verdeeld over dit Drentse bijgerecht.

Dit recept kreeg ik van mijn schoonmoeder. Onze kinderen vinden het heerlijk, maar het is hen dan ook ‘met de paplepel ingegoten’, net als hun vader. Zelf ben ik er niet zo gek op, bij ons thuis waren we niet zo van de liflafjes bij het eten. Toen de dochters allemaal nog thuis woonden, kon ik een schaal vers gekookte rabarber eigenlijk niet op het aanrecht laten afkoelen. Als het kon lepelden ze het namelijk zo uit de schaal. Evenals hun vader.

Benodigdheden:
– Drie grote stengels rabarber
– 75 gram suiker (mag ook meer of minder, hangt van je smaak af….)
– 1 theelepel maizena + klein beetje water

Werkwijze:
– Haal het blad van de stengel en snij de witte onderkant van de stengel er af.
– Was de rabarberstengel (met een oude afwasborstel gaat dit prima)
– Snij de rabarber in stukjes van 1 cm en was die stukjes in warm water
– Haal de rabarber uit het water en doe het met aanhangend vocht in een pan
– Voeg de suiker toe en breng het geheel aan de kook
– Als het kookt op een zacht pitje zetten en de rabarber langzaam uit elkaar laten vallen.
– Regelmatig roeren.
– Rababer niet helemaal gaar koken, het lekkerst is als er nog stukjes in zitten.
– 1 eetlepel water in een kommetje, hierin 1 theelepel maizena oplossen
– Als de rabarber voldoende gekookt is het maïzenamengsel heel langzaam onder regelmatig roeren toevoegen (anders krijg je ‘kloet’n).
– Nu laten afkoelen in een schaaltje.

Dit noem ik een Drents recept omdat het van mijn oer-Drentse schoonmoeder komt. Het smaakt natuurlijk ook heerlijk in andere provincies van Nederland!