Vorige week heb ik een bezoek gebracht aan een piepklein museum in Leek: het joodse schooltje.  Dat was ik al een tijdje van plan, maar het moest net even uitkomen. Ze zijn maar heel weinig open, omdat het helemaal draait op vrijwilligers. Hierbij een link naar de website van het museum >>>. 

Joods schooltjeIn Leek was tot de Tweede Wereldoorlog een kleine Joodse gemeenschap van ongeveer 70 Joden. Er was een synagoge waar ze op zaterdag een sabbats-bijeenkomst hielden. Die synagoge stond aan het Boveneind en het schooltje stond er een paar huizen van af. Het was niet zo dat joodse kinderen daar dagelijks naar school gingen, ze zaten op de gewone lagere school. In het joodse schooltje werd een paar uur per week godsdienstonderwijs  gegeven.

In de oorlog zijn 61 joden uit Leek weggevoerd en niet meer teruggekomen. In het mini-museum houdt men de herinnering aan de joodse gemeenschap in Leek levend. Twee enthousiaste vrijwilligers waren blij met mijn bezoek die middag. Ik kreeg een privé rondleiding en kon alles vragen wat ik wou. Men bood mij zelfs een kop koffie aan. Aan het eind mocht ik iets in het gastenboek schrijven en werd mij om een bijdrage in ‘de pot’ gevraagd bij wijze van entreegeld. De hoogte van het bedrag mocht ik zelf bepalen.

Zo’n museum verdient het om eens in het zonnetje gezet te worden. Dus: ben je eens in Leek tussen 2 en 4, piep dan eens even binnen. Het is alleen al de moeite waard om de herinneringen aan de joodse gemeenschap tastbaar in de vitrines te zien staan en het is goed om even stil te staan wat deze volksgenoten van Anne Frank is overkomen. Opdat wij niet vergeten.