Afgelopen donderdag kreeg ik bezoek van iemand die ik nog ken uit de tijd dat ik op schoolplein werd aangesproken als: “Moeder van Frea….”
Deze moeder heeft ook geen kinderen meer in huis en kwam een middag bijpraten.
We horen allebei bij dezelfde kerkelijke gemeente en maken deel uit van “de Havenstappers’. Leuk detail: toen ik laatst op Google zocht op de term ‘Havenstappers’, kreeg ik als eerste hit een Nordic Walkinggroep uit Roelofarendsveen, als tweede de link naar mijn Rodermarktbijdrage van 20 september >> > en als derde een link naar een column van deze vriendin met als titel: Rodermarkt en ouderbetrokkenheid >>> op de site van Scholare, Beeldvorming en training in het onderwijs.

We hebben altijd genoeg gespreksstof en altijd tijd tekort.
Zij had op mijn weblog het recept van de rabarber gezien en stuurde mij het recept voor een rabarber/honing- taart met meringue en kokos. Ga ik uitproberen, wordt vervolgd.

Ook stuurde ze mij een artikeltje uit Trouw, waarin een onderzoek werd beschreven van een dochter van weer een ander Havenstapperspaar. Het ging over communicatie van medici met hun patiënten. Kleine kinderen worden groot. En wij worden ouder. Dat gaat sneller dan je denkt. Donderdag was ik gevallen met m’n fiets: gisteren kwam ik m’n bed haast niet uit. Mijn haar deed zelfs zeer en de telefoon zat erg gevoelig in mijn broekzak: niet meer vallen boven je vijftigste.

De gespreksonderwerpen zo’n middag zijn duidelijk anders dan destijds op het schoolplein.
Ouders die overlijden, vaders cq moeders die alleen achterblijven, de zorg daarvoor, generatiegenoten die ziek worden en vragen als “Hoe blijf ik als 50-plusser van waarde voor de maatschappij? Doe ik wel of niet vrijwilligerswerk?”
Laatst las ik ergens dat wij in de ‘sandwich-fase’ van ons leven zitten. Wij zijn als het ware het broodbeleg tussen twee boterhammen: onder ons de kinderen die nog veel aandacht, energie en geld vragen en boven ons de ouders die aandacht, energie en zorg nodig hebben.
Het is goed om zo af en toe dit soort onderwerpen te delen met ‘sandwich-fase’-genoten. De Havenstappers groep bestaat uit 14 echtparen, dus we kunnen nog heel wat van deze gesprekken voeren!