Tegenwoordig heb ik een ‘pal’ (Engels voor maatje). Hij heet ‘My Fitness Pal’ >>> en het is een app die ik op mijn tablet heb geïnstalleerd. Het idee kreeg ik van dochter Carlijn, die al een poosje goed luistert naar haar Pal en ik moet zeggen: hij helpt goed.

Waarom had ik de hulp van Pal nodig? Al jaren schommel ik rond hetzelfde gewicht, nadat ik rond de eeuwwisseling zo’n 15 kilo was afgevallen met ‘Streep je slank’, destijds een project van de Libelle. Werkte goed en was goed vol te houden. Gewoon MEMB. Minder eten, meer bewegen. Maar zo heel langzamerhand kwam de klad er in. Had ik eigenlijk niet eens door, totdat Gerard tijdens de chemo flink calorieën moest eten om op gewicht te blijven. Ik niet. Maar het was een onduidelijke scheidingslijn. Als hij lekker een Cornetto zat te eten, lustte ik er ook wel één. En van die heerlijke calorierijke gevulde koeken nam ik natuurlijk niet drie, maar wel één uit zo’n heel pak. Kortom: in de twee maanden die de chemo’s in beslag namen was ik twee kilo aangekomen. Bovenop die drie kilo die er heel sneaky in de afgelopen vijftien jaar weer waren bijkomen, ergo: te zwaar. Tijd om in actie te komen. Eerst die twee kilo er maar eens weer af.

My Fitness PalMy is een app waarmee je kunt bijhouden hoeveel calorieën je op een dag eet en hoeveel je verbrandt. Je hebt er een account van MyFitnessPal voor nodig of je kunt inloggen met je Facebook-account. De app is verkrijgbaar voor Android en iPhone.
Als je de app voor het eerst start, moet je meteen een aantal gegevens invullen. De app vraagt om je lengte en gewicht, hoe actief je dagelijks bent en welk gewicht je wilt bereiken. De app berekent op basis van deze gegevens hoeveel calorieën je per dag nodig hebt en hoeveel calorieën je extra nodig hebt voor je activiteiten.

In het dagboek kun je invullen wat je eet. Bovenaan het scherm wordt aangegeven hoeveel calorieën je volgens je doel zou mogen eten, hoeveel je al gegeten hebt, hoeveel calorieën je met bewegen hebt verbrand, je netto consumptie en hoeveel je nog mag eten. De netto consumptie is gelijk aan het aantal calorieën dat je hebt gegeten minus het aantal calorieën dat je hebt verbrand door te bewegen.

Het kost vooral in het begin even tijd om het dagboek bij te houden. Daarvoor ben ik even gestopt met Candy Crush. Inmiddels kost het invullen maar weinig tijd meer en van Candy Crush ben ik helemaal afgekickt. Twee vliegen in één klap, want die eerste twee kilo heb ik er nu ook af. Zes weken heb ik daarover gedaan.
” ’t Giet niet hard maor wel mooi.
Goed bezig, mooi deurdoen.”