Afgelopen maandag schreef ik over ons lange vakantieweekend in de omgeving van Hardenberg. In zo’n nieuwe omgeving ga ik altijd op zoek of ik nog iets kan vinden van de geschiedenis. Veel haal ik van informatieborden op oude gebouwen, langs fietsroute’s en ook probeer ik een museum te vinden.

Eén fietstocht leidde ons over Ane en Gramsbergen. Bij Ane denk ik onmiddellijk aan ‘de Slag bij Ane’ in 1227. Voor de echte liefhebber: op Wikipedia staat daarover een mooi verslag, hierbij een link >>>>>
We zochten het monument op en we bezochten het streekmuseum in Gramsbergen, waar een kleine ruimte was ingericht met informatie over de slag bij Ane.
Daar ontdekte ik iets over het ontstaan van Assen dat ik nog niet wist.

Het cisterciënzer nonnenklooster Maria in Campis was gesticht bij Coevorden als boetedoening voor de slag bij Ane waarbij de Drenten de bisschop van Utrecht en vele van zijn ridders hadden afgeslacht. Het gebied was echter te nat en de nonnen kregen toestemming om naar een droger gebied te verhuizen. In een akte uit 1259, die in het Drents Archief ligt, werden met toestemming van Otto, graaf van Benthem, goederen geruild, zodat het klooster bezittingen kreeg in Drenthe. Dat was kennelijk genoeg en in 1260 zijn de nonnen verhuisd naar een nieuw klooster met de naam Maria in Campis op een stukje droge grond op de plek waar nu het Drents museum staat.

Een andere fietstocht voerde ons door het dorpje Venebrugge. Daar was een huis dat ‘Schanszicht’ heette. Dan vraag ik me tijdens het fietsen hardop van alles af: Was hier dan vroeger een brug in het veen? En wanneer dan? En waar was die schans waar het huis op uit keek?

Een groot informatiebord van de gemeente dat ik later vond gaf antwoord op al mijn vragen.
De eerste keer dat Venebrugge wordt genoemd in de boeken is 1196. Venebrugge dankt haar naam aan de veenbrug, die het daar mogelijk maakte van Hardenberg naar de hoge gronden in het huidige Duitsland te komen. Er lag namelijk door het moeras een smalle veenstrook waarover een “brug” aangelegd kon worden.
Omdat deze doorgangsroute naar Duitsland destijds van groot strategisch belang was werd er ter bescherming tegen invallen door de bisschoppen van Münster een aarden schans aangelegd in het veen / moeras. Dit verdedigingswerk dateert uit 1364. Nu nog is deze schans te herkennen als verhogingen in het terrein. Vanuit de lucht is een deel van de schans nog duidelijk te zien, als een beboste heuvel met een overwoekerde gracht er omheen.

Vissen

Toen ik dit ontdekte was Gerard aan het vissen. We hebben allebei zo onze eigen liefhebberijen……