Afgelopen week aten we voor het eerst nieuwe aardappels uit eigen tuin. Ieder jaar is het weer een spannend moment als Gerard de hooivork te voorschijn haalt en de eerste stam aardappels uit de tuin rooit. Eén stam leverde deze week anderhalve kilo aardappels op.
Van die eerste stam maken we altijd onze eigen feestje.
Daar eten we dan sla en speklappen bij.
En geen jus, maar spekvet.
Slecht!
Maar lekker….!
Eén keer per jaar doen we dat.
Na de maaltijd zegt Gerard dan altijd : Nou ku’w mooi met de vette bek hen buut’n kiek’n.
Waninge grapje.

Bij de eerste keer nieuwe aardappels schrap en kook ik een dubbele portie aardappels.
Want dan eten we de volgende dag gebakken nieuwe

gebakken aardappels met zalm en sla

aardappels.
Deze keer met een zalmmoot uit de oven (ovenschaal met olie invetten, zalm kruiden met viskruiden nog wat olie over de vis en ongeveer een kwartiertje in de oven op 180 graden) en sla met mosterd-honing-dressing en komkommer. Voor ons zijn de eerste ‘neie eerappels’ ieder jaar weer een culinair hoogtepunt in de zomer.
Het zou qua restaurantsterren nog niet één ster scoren.
Maar voor ons zowat het lekkerste dat er is.