Onze dochters zijn alle drie al het huis uit en ik word niet geteisterd door het lege nest syndroom. Integendeel: heerlijk vind ik het. Maar dat neemt natuurlijk niet weg dat we er erg van genieten als ze thuiskomen. Donderdagavond kwam Harriët en we hebben een zeer spannend potje Kolonisten van Catan gedaan.

’s Avonds bij een glaasje wijn vroeg ik haar: “Zullen we morgen iets cultureels doen? Ik heb per slot van rekening vakantie”.
Tot mijn genoegen zei ze onmiddellijk “ja” en ze wist ook al wat: de theefabriek in Houwerzijl.
Maar dat was leuk!
De Theefabriek >>> is een combinatie van een museum, een theewinkeltje (met alles wat je maar kunt bedenken met thee) en een theeschenkerij. Het museum leidt je aan de hand van 24 tekstpanelen langs alle mogelijke informatie over thee: wat is het, hoe wordt het geoogst, de geschiedenis van het theedrinken, de opslag en het vervoer door de eeuwen heen, het theeservies, reclameartikelen en er is een afdeling “creatief met thee”.
Na een bezoek aan dit museum weet je werkelijk alles over thee. Harriët en ik moesten wat gniffelen om de uitleg van de ideale manier van theezetten. Dat stond wel heel ver af van ons “sjomp sjomp sjomp met het theezakje in een glas heet water” . Het moest bijvoorbeeld in een goed voorverwarmde aardewerken of porseleinen theepot “en” zei de voice-over op licht bestraffende toon “niet een beetje heet water in de pot heen weer schudden!” Wij moesten bedremmeld toegeven dat wij grote theezondaars waren.

Op het terras genoten we van een heerlijk glas thee met iets lekkers (muffin en mon chou, zelfgemaakt!) en in het winkeltje kochten we wat kleine thee – attributen. Er stonden daar in de stelling theepotjes van 124 euro…. we waren blij dat we zonder breek-incidenten weer buiten stonden.
De theefabriek is gevestigd in de oude gereformeerde kerk en de pastorie van Houwerzijl. Een prachtige manier om deze oude panden in gebruik te houden. Een film over thee bekijk je in oude kerkbanken.
Hieronder twee plaatjes : Hoe het was en hoe het is.

de theefabriekGereformeerde kerk Houwerzijl

 

 

 

 

 

De middag was maar zo om. Naast de theefabriek was ook de omgeving een aangename verrassing. De autorit op de heen- en terugweg bood een mooie variatie aan landschappen. Het mooie weer deed de rest. Theeliefhebbers: ga een middag genieten in Houwerzijl.
Tip: ga na de thee een lekker visje eten in Zoutkamp….ook mooi!