Vandaag een oer-hollandse groente: twee manieren om rode bieten te bereiden.
Bij ons thuis aten we vroeger de rode bieten altijd warm.
Mijn moeder deed dat als volgt:
De bieten werden eerst gewassen, in de schil gaar gekookt en vervolgens gepeld en geraspt. Daarna bakte ze een uitje en dat roerde ze door de bietenrasp.
Voor binden van het geheel loste ze een theelepel maizena op in een eetlepel azijn en tijdens het opwarmen van de bieten roerde ze dat er door.
Ik weet nog dat ik voor eerst bieten maakte, naar een recept uit het kookboek dat ik bij ons huwelijk had gekregen. Maar het smaakte heel anders dan thuis…..toch maar even met m’n moeder gebeld. Azijn en maizena. Volgens mij kon dat haast niet lekker zijn, maar toen ik dat had gebruikt smaakten de rode bieten weer zoals ik gewend was: “Net zo as bij mien moe”.
Het recept voor koude, zoet-zure bietjes heb ik van mijn schoonmoeder:
bieten wassen en in ruim water aan de kook brengen.
30-40 minuten laten koken, afgieten en laten afkoelen.
Als ze zijn afgekoeld de buitenste schil eraf pellen.
Dan ga je als volgt te werk:
In een platte schaal begin je met een laagje heel fijn gesneden/geschaafde bietjes (ongeveer een kwart van de bietjes)
Daarop strooi je 1/3e fijn gesnipperde ui, een schepje suiker en een beetje azijn.(1 eetlepel).
Dan weer een laagje van een kwart van de bieten, met weer een 1/3e van de ui, suiker en azijn. Dan nog weer een laagje van een kwart van de bieten, met de laatste 1/3e van de ui, suiker en azijn. Afsluiten met een laagje van de laatste kwart van de bieten.
Nu dit alles een uur laten ‘intrekken’ en dan alles goed door elkaar husselen.
Dan smaakt het dus ‘net zo as bij zien moe.”
Het hangt heel erg van je smaak af hoeveel suiker, ui en azijn erbij moet.
Even uitproberen dus.
Gerard verbouwt zelf bieten in de tuin.
’s Zomers eten we ze altijd koud, zoals bij HEM thuis.
Wat we niet opeten gaat geraspt de diepvries in.
Want ’s winters eten we ze graag warm, zoals bij MIJ thuis.
De gulden middenweg.
Geef een reactie