Vandeweek kreeg ik van mijn schoonzusje een stapeltje Linda’s. Die leest haar zus, zij krijgt ze, ik krijg ze en ik geef ze weer door aan mijn schoonzus van mijn kant van de familie. Het maart-nummer had als onderwerp het nieuwe eten/superfoods. Voorbeelden van superfoods zijn gojibessen, cacaobonen, hennepzaad, tarwegras. Maar ook bessen, rode druiven, knoflook, vette vis (omega-3-vetzuren), olijfolie, bepaalde noten en donkere chocolade worden wel als superfood gezien.
Brood, vlees, pasta, melk en aardappels blijken niet goed voor een mens.

Wij doen nog niet aan ‘het nieuwe eten’ mee. Enerzijds omdat wij al vijftig jaar ‘ouderwets’ eten, gewoon alles uit de schijf van vijf en met mate en anderzijds omdat wij al die nieuwe dingen niet zo lekker vinden. In één van de reacties in het tijdschrift stond: “Zelfs in de Allerhande van tegenwoordig staat geen recept voor gewoon eten meer….!”

Daarom vandaag een heel ouderwets recept van gewoon eten. Mét melk én vlees. Zonder pijnboompitten en geitenkaas.
Het is een ovenschotel met andijvie. Met zelfgemaakte aardappelpuree.
Dit is het recept voor twee personen.
Nodig: |
-500 gram aardappels,
-twee kroppen andijvie,
-200 gram gekruid rundergehakt,
-100 gram ontbijtspek,
– 1 ui
– 200 cl melk,
– klontje boter (of vloeibare boter)
– nootmuskaat.
– zout

Aardappels schillen en gaar koken.
Andijvie in grove repen snijden en ook gaar koken.
Gehakt rul bakken, uitje snijden en bakken, daarin ook de ontbijtspek (in kleine stukjes gesneden) bakken, daarna gehakt, ui en spek mengen.
Aardappels mixen, melk aan de kook brengen met het klontje boter en nootmuskaat en als het kookt aan de aardappels toevoegen. Even goed doormixen tot een gladde puree ontstaat.
Ovenschaal invetten en beginnen met een laagje puree. Dan een laagje met de helft van de andijvie en daarop een laagje gehakt/ui/spek. Daarna weer puree met daarbovenop andijvie, gehaktprutje en afsluiten met een laag puree. Paneermeel over de schotel strooien en hier en daar een beetje vloeibare boter ‘strooien’.
Dan 30 minuten in een voorverwarmde oven op 220 graden.

Hiel olderwets. En hiel lekker.