“We lopen d’r nog even uit” zeiden we vanmiddag rond 17.00 uur tegen elkaar. We wilden nog naar de praalwagens kijken die op zondagmiddag na de parade in het centrum van 20150919_145541aRoden staan opgesteld. Maar we waren te laat. Er stonden nog twee, waar we ons trouwens toch nog weer aan vergaapten: wat een werk hebben ze er weer aan gehad. Details die ons gisteren niet waren opgevallen zagen we nu: panelen van allemaal schroefjes, plugjes en boutjes. Golven van blauwe plastic handschoentjes, ieder jaar is wel weer iets wat we nog nooit eerder op een wagen zagen. Er groepten wat mensen bij elkaar  waar wij er ook een paar van kenden en zo werd het al snel weer gezellig. Gisteren was er trouwens wel een detail dat mij als handwerkster direct opviel: een cactus van allemaal gehaakte, groene rondjes. Vastgezet met een cocktailprikker. Maar dit terzijde. (zie foto links)

We liepen langs de kermis richting het beursterrein. Voor de kroeg van “Piet & Griet” was het heel druk: er stond een dichte kring mensen om een orkestje heen: een stuk of 12 mannen in rose T-shirtjes. Het was een dweilorkest. Trompetten, trombones, tuba’s en een trommel. Wat een feest! Ze kregen de handen op elkaar en je zag de mensen genieten van de muziek. Zo kan het dus ook op Rodermarkt. Het hoeft niet altijd met loeiharde rampestampemuziek waarbij je niet meer met elkaar kunt praten. Mensen stonden mee te deinen en te zingen met de bekende deuntjes en iedereen had plezier.

Er werd een meneer in een rolstoel voorbijgeschoven, die moest even passeren. Hij had een pilsje in zijn hand en met z’n andere hand zwaaide hij in de maat naar de mensen in de kring. Ik werd helemaal blij van het toeterorkest en de vrolijke sfeer erom heen. Ze heten ‘de útlopers’>>> en ze komen uit Sneek. Wat mij betreft lopen die volgend jaar mee in de Rodermarktparade.
We kochten een ijsje, gingen nog even op het terras zitten mensen kijken.
Naar andere mensen die ‘er ook nog even uitliepen’…