een alternatief voor 'de waan van de dag'

9 december: Elfjes & pakjes.

De laatste Franse les van het jaar alweer: gisteravond sloten we de eerste periode van 10 lessen af. Het is een goede gewoonte om het jaar op feestelijke wijze met elkaar af te sluiten. We doen dan altijd iets anders. We hebben wel eens lootjes getrokken en een Sinterklaasavond gevierd met kadootjes en gedichten. In het Frans natuurlijk. Mét wijn en hapjes. We deden ook wel een eens een maf spel: Frans kwartetten of ‘Jan, Jans en de kinderen’-memory, waarbij we de woorden in het Frans vertaalden. Mét wijn en hapjes. We hebben zelfs wel eens bekende kerstliedjes in het Frans vertaald en die samen gezongen. Mét hapjes en wijn.

mijterGisteravond deden we een combi van Sinterklaas én een spel. Iedereen nam kleine kadootjes mee, waarmee we een spel deden, waarbij de kadootjes steeds heen en weer gingen en opdrachten moesten worden uitgevoerd. Eén van de leerlingen vertelde dat hij al vaak voor Sinterklaas had gespeeld. De snor & baard werden destijds vastgezet met een flinke lik solution, zodat de goede Sint na een paar keer flink inademen door z’n neus behoorlijk licht in z’n hoofd werd: bisschop in ‘higher’ sferen….!

Gedurende het spel werden alle kadootjes uitgepakt. Iedere deelnemer had op zijn pakje een gedichtje geplakt: een elfje (zie 7 oktober >>>) in het Frans dat voor het uitpakken werd voorgelezen. Er moest ook worden getekend; de ene deelnemer tekent iets en de andere deelnemer moet raden wat. Als hij dat raadt mag hij een pakje van de tekenaar ‘stelen’. Juf bedacht van te voren al dat je dat onderdeel eenvoudig kon saboteren “Dan teken je toch gewoon zo slecht dat ze het niet raden!” Daar was de rest nou nooit opgekomen….. tenminste: die indruk werd gewekt. Men deed natuurlijk wel z’n best om het zo moeilijk mogelijk te maken. Eén keer werd het niet geraden. De ‘baby’ die werd getekend leek op een combinatie van Barbapapa en een mini-vogelverschrikker. Het pakje bleef bij de tekenaar. Ik tekende een kribbe met een kindje erin. Eén van de anderen kon een plaagstootje niet laten en merkte op ‘dat hij van een christen eigenlijk een betere tekening had verwacht’…..

Zoals wel was te verwachten met deze anarchistische groep: de spelregels werden gedurende het spel regelmatig aanpast aan onze wensen.
“Wanneer mag ik nou eens iets uitpakken?”
“Is er ook ruimte voor het inschenken van een glaasje?”
“Waarom heeft hij zo veel en ik maar één?”
Toen alle pakjes waren uitgepakt en alle elfjes waren voorgelezen hebben we de kadootjes eerlijk verdeeld: om de beurt pakten we iets dat we graag wilden hebben.
Want het ging natuurlijk gisteravond helemaal niet om de kadootjes.
Wat wij ook doen op zo’n laatste avond: het belangrijkst is (net bij als het hele Sinterklaasfeest overigens) het genoeglijk samenzijn. Mét wijn en hapjes.

Vorige

8 december: Sûkerbôle

Volgende

10 december: Zingen maakt blij.

  1. Pierre blanc

    Lieve Ada,
    Dit is ja super, prachtig verwoord wat er dinsdagavond zich heeft afgespeeld. Wat een unieke Franse Groep he?
    Bedankt voor de agenda voor 2016, mis ik er een super les minder. Etentje of BB dan ook maar ff vastleggen.
    Au revoir et groeten aan Gerard.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Type de getallen in cijfers in onderstaand vak * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Mogelijk gemaakt door WordPress & Thema gemaakt door Anders Norén