Op 20 november schreef Gerard over zijn pogingen om met een Friese meneer te praten in het ziekenhuis. Naar aanleiding daarvan stuurde een bevriend echtpaar uit Woudsend een kaart met een Friese tekst met daarin de opmerking dat de kaart bedoeld was om Gerard’s Fries nog wat te verfijnen…..ja hoor, ja.

Van haar had ik enige tijd geleden ook al een Fries suikerbrood-pakket gekregen van de molen ’t Lam in Woudsend >>>. En een Friese kruidkoek- pakket. De kruidkoek is al lang op, maar het suikerbrood pakket bleef steeds maar liggen, omdat het zoveel werk was. Mixen, laten rijzen, dit er door, laten rijzen, opnieuw kneden, dat er door, opnieuw laten rijzen: uren ben je er zoet mee.  Afgelopen zondag vonsukerboled ik een goed moment om het suikerbrood te bakken.

Het is gelukt. Maar om nou te zeggen dat we het echt heel lekker vonden….. laat ik zeggen dat de ‘sûkerbôle’ die ze wel eens voor ons meeneemt van de warme bakker in Woudsend vele malen lekkerder is. Dus: experiment geslaagd, niet voor herhaling vatbaar.
Het is wel even klaar met de Friese invloeden.
Ik hou het voorlopig bij het bakken van Drentse knieperties. (zie 31 december 2014>>>)