een alternatief voor 'de waan van de dag'

25 december: Het verhaal.

Eén dezer dagen hoorde ik op RTV Drenthe een korte overdenking van dominee Hans Katerberg. Hij vertelde over 5 generaties gelovigen: de eerste generatie zijn de kerkgangers die de rituelen en de bijbelverhalen goed kennen. Hun kinderen weten nog van de kaarsen en de verhalen maar drie generaties verder zijn naast de rituelen ook de verhalen vergeten. Het is onze taak om de verhalen levend te houden.

Gisteravond woonde ik het kinderkerstfeest bij in Op de Helte; daar stond het kerstverhaal centraal tegen het decor van een druk pakjes-distribueercentrum van het fictieve bedrijf  Post.Punt.Nl. meer info zie >>>
In de pakjes zaten wegwijzers naar het verhaal. Als er weer een aanwijzing was uitgepakt zwenkte de camera naar de andere kant van het podium waar de gebeurtenissen uit Lucas werden uitgespeeld. Met hier en daar knipoogje naar het heden. Jozef en Maria namen een

Het kadootje: wat een geschenk!

Het kadootje: wat een geschenk!

kinderwagen mee op reis, in de herberg in Bethlehem (“het heet BEDlehem, er zal hier toch wel een bed zijn!”)  was ook wifi en de engelen hadden geen vleugels. Dat wekte dan ook de argwaan van de herders, maar de engelen vertelden tussen neus en lippen door ” dat ieder gewoon mens ook een engel kan zijn!”

De wijzen namen naast mirre, wierook (dat ruikt zo lekker….baby’s hebben ook wel eens een vieze luier) en goud ook iets lekkers voor de ouders mee: advocaat met slagroom voor Maria en voor Jozef een krat bier.
Tussendoor was er muziek en zongen we oude, bekende kerstliederen met moderne woorde.

Het mooiste moment vond ik het slot. De medewerkers van Post.Punt.Nl kregen een geboortekaartje waar op stond dat Jezus Christus was geboren. Ze konden dit cadeau  vinden achter de postpakketten. Toen werden de decorstukken allemaal weggeschoven en daar stonden alle toneelspelers. ‘Ooooh….’ riep de zaal, want daar stond het hele kerstverhaal als een virtuele ansichtkaart uitgebeeld.

In de zaal waren alle bovengenoemde generaties aanwezig. Dan ben ik zo blij dat het (voor ons) zo overbekende verhaal zo duidelijk wordt neergezet.
Als later in een winkelstraat in een enquête wordt gevraagd: “Weet u wat we vieren met kerst?” zullen de kinderen die er gisteravond bij waren weten van Jozef en Maria, de geboorte van Jezus, de herders, de engelen en de wijzen. Met of zonder advocaatje met slagroom…..

Vorige

24 december: Viel bastelspass!

Volgende

26 december: The whole wide world is gonna live in peace…..

  1. sijcolien

    Fijn dat je het mooi vond hopelijk is het waar dat kinderen zo iets van het verhaal begrijpen wij vonden het als leiding erg leuk om te doen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Type de getallen in cijfers in onderstaand vak * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Mogelijk gemaakt door WordPress & Thema gemaakt door Anders Norén