Vrijdagavond.
Toen ik vroeger nog thuis woonde kon mijn vader zich op vrijdagavond vergenoegd in zijn luie stoel laten zakken met de verzuchting: “Jetzt ist ’s Feierabend!’
Een week gewerkt, een vrij weekend voor de deur: heerlijk.
Met dat gevoel reed ik vanmiddag ook naar huis.
Daar komt bij dat ik mij erg zit te verheugen op een aflevering van Endeavour vanavond op België Eén.

Al vanaf mijn jeugd houd ik van detective’s. Ik kan me nog heel goed de eerste aflevering van ‘Derrick’ herinneren. Ik woonde nog thuis, het was vast één van bovengenoemde Feierabenden en we zaten met z’n vieren in de huiskamer televisie te kijken. Er was een nieuwe Duitse serie ‘und wir waren sehr gespannt’. Nou, spannend was het. Ik zat op het puntje van mijn stoel. Er was een meisje verkracht en vermoord langs de weg gevonden en Herr Oberinspektor loste het, samen met de onafscheidelijke Harry allemaal op.

Een vrije avond met een goede crimi op de televisie met een brei/haakwerkje onder de arm  is pure ontspanning voor mij. Als ik het ‘life’ kijk gebeurt het nog wel eens dat één van de dochters in haar eigen huis ook kijkt. Dan krijg ik onder het tv-kijken app’ jes met teksten als: “Die vent vertrouw ik niet!”  of  “Die gaat dood, denk ik!”.
 Een van de mooiste detectives vond ik Inspector Morse. Maar die ging ook dood.
Lewis was een prima opvolger, maar nu is er dus Endeavour. Een prequel van Morse.
We zien een piepjonge Morse aan het begin van zijn carrière in de jaren ’60. Het mooie is dat je de oude Morse door en door kent en bij de jonge Morse dus de eigenaardigheden herkent.
De dagelijkse cryptogrammen. De onhandigheid met vrouwen. De passie voor oude auto’s. De liefde voor klassieke muziek. Dat is ook gelijk één van de allermooiste dingen van deze serie: de prachtige muziek én (net zoals in de oude Morse) de mooie beelden van de oude stad Oxford.

Vanavond komt de laatste aflevering van seizoen 2: Neverland. Dit seizoen is nog niet op de Nederlandse televisie geweest. Als liefhebber van het genre vind ik al deze informatie op de website KRO Detective’s >>>.