Gistermiddag was ik in Leeuwarden bij dochter Carlijn.
Op het programma stond een bezoek aan het Fries Museum >>>.
Het was beslist de moeite waard. We hebben genoten van de tentoonstelling ‘het ferhaal fan Fryslan’, waarin alle facetten van de Friese geschiedenis aan de orde kwamen.
We zagen het zwaard van Grutte Pier, we maakten kennis met Mata Hari, we zagen schilderijen en andere kunstwerken uit Friesland, er was een tentoonstelling ‘Goud, gevonden schatten uit de middeleeuwen’;  kortom, we kwamen ogen en oren te kort.

Nieuw spreekwoord!

Nieuw spreekwoord!

Wie breit die blijft 2

Breien in het Fries Museum.

Waar we vooral benieuwd naar waren was de tentoonstelling Breien. Ik had er al een aantal mensen over gesproken en de meningen waren unaniem lovend.
Carlijn en ik kunnen dat volmondig beamen.
We liepen langs vitrines met beschrijvingen en voorbeelden van de geschiedenis van het breien, er hingen prachtige gebreide creaties van ontwerpers en kunstenaar en er was een ruimte waar we zelf mochten breien.
De geschiedenis van het breien begint in de late middeleeuwen. Eerst was ‘breier’ een beroep en een mannenaangelegenheid; ze breiden stugge onderkleding. Later werd het een tijdverdrijf voor adellijke vrouwen. Zij gingen met steeds fijner garen breien, zodat het leek op kant, o.a. mitaines (lange handschoenen om te voorkomen dat je armen bruin werden van de zon; dat was niet chique…).
Weer later werd breien een noodzaak: als je niet veel geld had kon je zelf kleren breien. In de jaren 50, na de tweede wereldoorlog, was het heel gebruikelijk dat kinderen in zelfgebreide kleding rondliepen.
In de jaren ’90 van de vorige eeuw raakte het breien ‘uit’.

Vanaf 2010 begon het aan een revival en tegenwoordig is het weer heel hip.
Als je je fantasie en creativiteit gebruikt kun je van een losse draad alles maken wat je wilt.
We hebben ons werkelijk vergaapt aan een soort sprookjeswereld van breiwerken die in één ruimte was gecreëerd. Fantastisch.

Ben je in de gelegenheid om naar Friesland te reizen de komende maanden?
Ga er heen! De tentoonstelling Breien duurt nog tot augustus, maar ook de vaste collectie is prachtig en bezorgt je een aangename middag in Leeuwarden.

Carlijn heeft een foto-album aangemaakt op de website Imgur. Hierbij een link naar dat album. Imgur Carlijn >>>
Let op: er zijn 25 foto’s. Na foto 10 moet je naar een volgende pagina, klik daarvoor op de kleine blauwe lettertjes “Load remaining 15 images”.
Imgur is een engelse website…..gelukkig zijn het voornamelijk foto’s!