een alternatief voor 'de waan van de dag'

21 februari: Beloftes in plaats van geboden.

Vanmorgen werkte de Op de Helte cantorij mee aan de viering van onze PKN-gemeente. Deze cantorij heeft een nieuwe cantrix: Thysia Betting-Slagter. Voorganger Bart Elbert (door de diaken in de afkondiging Bert Albert genoemd, waardoor de gemeente collectief gniffelde…) heette haar van harte welkom en hoopte op een goede samenwerking tussen haar, de cantorij en de gemeente.
Het zingen van de cantorij geeft voor mij altijd een extra dimensie aan een viering.
Erwin Wiersinga was de organist en ook dat is van toegevoegde waarde.

Vanmorgen zongen we lied 1003 ‘Stil is de straat overal‘.
Verrassend was dat Erwin voor de begeleiding van dit lied naar beneden kwam om achter de piano plaats te nemen. Wat een goed idee. Het is tekstueel een zwaar lied, een kyrië, maar de piano voegt een lichtheid toe die het orgel niet kan geven.

Het belang van de cantorij werd vanmorgen onderstreept door het zingen van lied 540 ‘Het waren tien geboden‘. Dit is een lied met twee melodieën die door elkaar heen gezongen kunnen worden. De vrouwen zingen couplet 1 in de ene melodie, de mannen zingen couplet 2 in de andere melodie en couplet 3 wordt dan tweestemmig gezongen. Tenminste, dat is de bedoeling. Maar dat had ik nog nooit meegemaakt. Tot vanmorgen! De cantorij deed het voor bij de eerste drie coupletten en daarna volgde de gemeente.  Het ging goed! Al vond ik de mannen wel wat zwakjes in het gezamenlijke deel. De vrouwen voerden (zoals wel vaker) de boventoon.

Vanmorgen hoorden we hoe Mozes met de tien geboden van de berg Horeb af kwam. De dominee noemde in dit verband de KRO, die van deze 10 geboden voor een campagne 10 beloften had gemaakt. “Dat zoeken we op” dacht ik toen hij ze opnoemde, want het ging wel heel snel. Op internet was het snel gevonden. De geboden ‘Gij zult’ zijn omgedraaid in een belofte “Ik zal”. De 10 geboden vanuit jezelf bekeken. Heel verrassend vond ik.
Gij zult niet stelen wordt bijvoorbeeld Ik heb genoeg. Benieuwd naar de andere 9?
Klik hier 10 beloften voor een PDF-bestand met de rest.

avondmaalDe viering duurde vanmorgen wat langer dan anders door het Heilig Avondmaal.
Dan loopt iedereen langs de schaal met brood en de beker met wijn en dat kost wat extra tijd. Maar dat is helemaal niet erg met Erwin achter het orgel.
Bij het uitgaan van de kerk bedankte ik hem voor zijn orgelspel vanmorgen. Ook de cantorijleden had ik nog willen bedanken, maar er waren te veel andere gesprekjes op de weg naar de jassen en de buitendeur. Daarom bij deze: ‘zuster-cantorij’, bedankt voor jullie medewerking vanmorgen.  En wat mij betreft mag Thysia blijven!

Vorige

20 februari: Breien in het Fries Museum

Volgende

22 februari: Ie kunt het heuren. Nou en.

  1. Ellie betting

    weet jewel wie thysia is de schoondochter van Hillie,wij hebben haar ook als dirigent in schoonoord.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Type de getallen in cijfers in onderstaand vak * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Mogelijk gemaakt door WordPress & Thema gemaakt door Anders Norén