Vandeweek  had ik een telefoongesprek met Bea Sportel.
In een vorig blog had ik een gedicht van haar geplaatst en daar reageerde ze nog op.
Tijdens het gesprek nodigde ze me uit om een kijkje te nemen op de Uitvaartbeurs ‘Licht op de dood’ op 19 maart  van 11.00 – 16.00 uur in de Martinikerk in Groningen. Er staat een link naar de flyer voor deze beurs op de website van PKN Roden >>>.
Bea heeft daar een stand waar ze aandacht vraagt voor haar rouwverwerkings gedichten.
Meer weten ? Zie haar website >>>.

Rouwverwerking. Uit verhalen van familie weet ik dat rouwen en de dood tot en met de jaren zestig van de vorige eeuw niet of nauwelijks bespreekbaar waren. Iemand vertelde: “Mijn vader overleed toen ik 10 was en daar is later nooit meer over gesproken.” Onvoorstelbaar vinden we nu.
Op de beurs “Licht op de dood” is bijna alles bespreekbaar. Kisten, muziek, foto/video reportages, bloemen, vormen van vervoer,  grafstenen of andere monumenten en dus ook rouw-poezie.
“Altijd zie je weer diezelfde zinnen boven rouwadvertenties staan” zei Bea in het telefoongesprek. “Dat kan zoveel warmer en persoonlijker”.
Op haar site zie je voorbeelden daarvan.

uitvaartEen uitvaartbeurs. Ondanks het feit dat overlijden & rouw een beladen onderwerp blijft, komen de mensen er in grote getale naar toe. Het past bij deze tijd. Begrafenissen en crematies worden steeds meer ‘gepersonaliseerd’. Het voelt raar om naar een beurs te gaan om ideeën op te doen over omgaan met de dood, maar het is wel goed om er eens over na te denken.

Hierbij een link naar de website Doodeenvoudig >>>.
Kijk daar eens rustig op rond. Onder het tabblad ‘Extra’ staat bijvoorbeeld een verhaal over de nieuwste trend op uitvaartgebied: het digitale grafmonument.
Onder het tabblad ‘Over ons’ sluit de oprichter het verhaal over site als volgt af:
Als bijkomend doel hoopt Doodeenvoudig de uitvaart (en daarmee ook rituelen, wensen en rouw) meer bespreekbaar te maken. Het uitwisselen van ervaringen is een manier om (nieuwe) ideeën op te doen en door te geven. Maar ook om bij te dragen aan een passend persoonlijk afscheid en betere rouwverwerking. Wij hebben daarom gekozen voor een dynamische website, waar mensen uitgenodigd worden hun ervaringen te delen.

Volgende week zaterdag 19 maart dus. Alleen al voor de entourage van die prachtige oude Martinikerk een bezoekje waard.