In deze weken voor Pasen luister ik regelmatig naar stukken uit de Matthäus Passion.
Dit jaar ga ik hem niet ‘life’ ergens zien, maar dat wil niet zeggen dat ik er niet van geniet. Twee weken geleden ben ik op een woensdagavond met een borduurwerkje in de keuken gaan zitten en heb ik de volledige uitvoering van Herreweghe gezien en beluisterd.
Twee uur en drie kwartier. Zolang is Gerard net weg naar zijn koor In Between.
Afgelopen woensdag heb ik mijn partituren erbij gezocht en heb van een aantal stukken de altpartij meegezongen. Er was toch niemand thuis….

Er zijn nogal wat uitvoeringen van dit werk van Bach op internet te vinden. In 2014 onderzocht Radio 4 onder haar luisteraars wat zij de mooiste versie van de aria ‘Erbarme dich’ vonden.
Klik hier >>> voor de uitslag.

Julia Hamari

Julia Hamari

Zelf ben ik erg gecharmeerd van de alt Julia Hamari. Haar uitvoering uit 1971 is mijn favoriet. Maar die staat er niet bij. Wel die van Aafje Heijnis. Ook prachtig! Wat Aafje en Julia gemeen hebben is dat de uitvoeringen wel twee minuten langer zijn dan de modernere versies. Het wordt tegenwoordig allemaal veel sneller gespeeld.

Op de “Erbarme dich” pagina van Radio 4 vind je alle uitvoeringen, van mij hierbij die van Julia uit 1971 >>>.