Gisteravond keken we naar het Eurovisie Songfestival. Als Nederland in de finale zit is het  altijd leuk om met een hele club te kijken. Twee dochters en schone zonen zaten bij ons op de bank, dochter en schone zoon in Engeland waren er bij via de app-groep.

Iedereen had een A-viertje met een score-tabel met vier kolommen, gemaakt door Harriët.  Dit waren de rubrieken: uiterlijk,  valsheid, spastische acts op de achtergrond en liedje. Het formulier werd helemaal ingevuld, voorzien van venijnig commentaar. Iedereen vindt overal wat van en roept dat allemaal door elkaar heen. Dus we hebben het songfestival wel gezien, maar we hebben niet alles gehoord.

– Die jurk! Wat een rare hobbezak!
– Mooi badpak hoor….
– Wat een gejank, kannie wat zachter?
– Ik word hier helemaal overprikkeld van.
– Ze doen heur best um weer nul punt’n te krieg’n.
Uit Engeland hoorden we ook het commentaar van de BBC. Dit zeiden ze over hun eigen inzending: ‘They have done such a great job. They are slightly awkward* ….’
Ondertussen genoten we van verse boterkoek bij de koffie en  Vietnamese loempias bij de borrel.

JamalaDe punten van de vak-jury en die van de tele-voters waren uit elkaar gehaald en dat leverde een zinderende ontknoping op. Oekraïne won.
Frea had al eerder op de avond aangegeven dat ze dat een prachtig lied vond, met name om de inhoud.
Het liedje heet 1944 en gaat over de deportatie van de Krimtartaren.
(Jozef Stalin deporteerde in de 2e Wereldoorlog grote groepen onrust veroorzakende etnische groepen naar Siberië en Centraal Azië. De Krimtartaren ondergingen dat lot in mei 1944. De overgrootmoeder van de zangeres verloor een dochter tijdens die barre tocht. Meer info zie >>> )
Een gedurfd onderwerp. Want op de achtergrond schemert de annexatie van De Krim door Rusland begin 2014.

De eerlijkheid gebiedt mij te zeggen dat wij daar gisteravond niet echt mee bezig waren. Het liedje werd door ons zelfs niet echt met gejuich begroet, maar won dus door de stemmen van de vele Europeanen die er op gestemd hadden.
Rusland, de gedoodverfde winnaar, werd derde, na Australië.
Eén van de schoonzonen merkte op: “Iets zegt me dat Poetin dit niet erg leuk gaat vinden.”

“We moeten leren van de geschiedenis” zei de zangeres van Oekraïne.
Zij verdient ons respect en onze bewondering.

(*ongemakkelijk)